Polędwiczka wieprzowa podana z warzywami i kurkami.

W nas wczoraj na obiad była pyszna polędwiczka wieprzowa z kurkami, którą możemy przygotować na wiele okazji. Idealnie się sprawdzi na obiad i kolację. 


Polędwiczka pieczona

·                  1 polędwiczka wieprzowa
·                  Świeży rozmaryn
·                  masło 
·                  Sól, pieprz do smaku.
Warzywa
·       Marchewka
·       Kalafior
sos kurkowy 

·                  200g świeżych kurek
·                  masło klarowne
·                  sol
·                  pieprz biały do smaku




Wykonanie 
Polędwiczka pieczona
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i tłuszczu, następnie myjemy i osuszamy. Na rozgrzanej  patelni obsmażamy polędwiczkę  z każdej strony na maśle. Polędwiczkę przekładamy do naczynia do zapiekania, przelewamy sos z patelni. Posypujemy świeżym rozmarynem i pieprzem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 10-15 minut. Na dwie minuty przed końcem zdejmujemy folie aluminiową.
Warzywa
Obraną pokrojoną marchewkę w słupki gotujemy na parze.
Z kalafiora usuwamy liście i twardą cześć łodygi, myjemy. Do garnka wlewamy wodę, mleko dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy po przykryciem około 15-20 minut.

Sos kurkowy 
Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy. Na patelnię wkładamy sklarowane masło, rozgrzewamy wkładamy kurki smażymy kilka minut pod koniec dodajemy doprawiamy do smaku sola i pieprzem