Polędwiczka wieprzowa podana z warzywami i kurkami.
W nas wczoraj na obiad była pyszna polędwiczka wieprzowa z kurkami, którą możemy przygotować na wiele okazji. Idealnie się sprawdzi na obiad i kolację.
Polędwiczka pieczona
·
1 polędwiczka wieprzowa
·
Świeży rozmaryn
·
masło
·
Sól, pieprz do smaku.
Warzywa
·
Marchewka
·
Kalafior
sos kurkowy
·
200g świeżych kurek
·
masło klarowne
·
sol
Wykonanie
Polędwiczka pieczona
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z
błon i tłuszczu, następnie myjemy i osuszamy. Na rozgrzanej
patelni obsmażamy polędwiczkę z każdej strony na maśle.
Polędwiczkę przekładamy do naczynia do zapiekania, przelewamy sos z patelni.
Posypujemy świeżym rozmarynem i pieprzem. Naczynie przykrywamy folią
aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 10-15
minut. Na dwie minuty przed końcem zdejmujemy folie aluminiową.
Warzywa
Obraną pokrojoną marchewkę w słupki
gotujemy na parze.
Z kalafiora usuwamy liście i twardą
cześć łodygi, myjemy. Do garnka wlewamy wodę, mleko dodajemy łyżeczkę soli.
Gotujemy po przykryciem około 15-20 minut.
Sos kurkowy
Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy. Na patelnię wkładamy sklarowane masło, rozgrzewamy wkładamy kurki smażymy kilka minut pod koniec dodajemy doprawiamy do smaku sola i pieprzem
Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy. Na patelnię wkładamy sklarowane masło, rozgrzewamy wkładamy kurki smażymy kilka minut pod koniec dodajemy doprawiamy do smaku sola i pieprzem