Zupa Strogonow (Boeuf Stroganow)
Będąc na diecie częściej sięgam po wołowinę, dziś jedna z moich ulubionych zup strogonow. W kuchni unosi się zapach aromatycznej zupy czego chcieć więcej :)
składniki
·
1,5 kg polędwicy wołowej
·
1kg cebule
·
1kg pieczarek
·
1kg papryki czerwonej lub kolorowej
·
olej rzepakowy tłoczony na zimno
·
masło klarowane
·
Sól
·
pieprz
·
chilli
·
papryka słodka i ostra
·
liście laurowe
Wykonanie.
Polędwicę pokroić w paski posypać czarnym pieprzem odstawić na
3 godz. Pokrojone mięso podsmażyć na maśle klarowanym. Podsmażone mięso
przełożyć do garnka. Cebulę
obrać poszatkować na plasterki, podsmażyć dodać do mięsa. Pieczarki
pokroić podsmażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor przełożyć do
garnka. Paprykę pokroić w paseczki włożyć
do pozostałych składników. Wszystkie składniki zalewamy gorącą wodą.
Dodać przyprawy do smaku: liście laurowe, ziele angielskie pieprz, chilli paprykę ostrą i słodką,
sól do smaku Gotować na
bardzo wolnym ogniu aż wołowina będzie miękka