Tort czekoladowy
Torty są niezwykłe, niecodzienne na wielkie i małe uroczystości. W środku tajemnica wielkie bogactwo smaków. Dziś jest specjalna okazja święto wszystkich dzieci, tort jest dla Was. Puszysty biszkopt owocowa żelka i genialny krem.
Biszkopt czekoladowy
·
6 jaj
·
1 szklanka cukru kryształu
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
3/4 szklanki mąki pszennej
·
2-3 łyżeczki kakao.
Żelka owocowa
· 50 dag wiśni bez pestek świeżych lub mrożonych
· 30 dag truskawek
· 30 da malin
· 3-4 łyżki cukru
brązowego do smaku
· 2 łyżki żelatyny
Masa śmietanowa:
·
700ml śmietany kremówki (30%)
·
500g sera mascarpone
·
Ok 3-4 łyżki cukru pudru do smaku
·
4 smietan fix
Poncz
·
1 szkl przegotowanej wody
·
70ml wiśniówki
·
25 ml spirytusu
·
3-4 łyżki cukru
Biszkopt
Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao bardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy tortownicę z ciastem i pieczemy około 30-40 minut
Do miski wkładamy białka, które ubijamy na sztywno Do masy białkowej dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao bardzo delikatnie mieszamy Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy o wielkości 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160stopni,wstawiamy tortownicę z ciastem i pieczemy około 30-40 minut
Zelka owocowa
Żelatynę namoczyć w miseczce do napęcznienia. Truskawki
miksujemy na jednolitą masę. Do ranka wkładamy wiśnie, mus z truskawek
mieszając gotujemy na wolnym ogniu. Po zagotowaniu dodajemy maliny chwilę
jeszcze gotujemy. Garnek zdejmujemy z ognia,, dodajemy żelatynę energicznie
mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.
Masa
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i małymi porcjami ser mascarpone.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i małymi porcjami ser mascarpone.
Poncz
Do garnuszka z gorącą wodą wsypujemy cukier dokładnie mieszamy,
następnie studzimy dodajemy alkohol, sok cytryny dokładnie mieszamy.
Przełożenie tortu
Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy krążek nasączamy ponczem, na, który wykładamy żelkę owocową, przykrywamy drugim krążkiem, który nasączamy ponczem wykładamy krem śmietanowy, przykrywamy trzecim krążkiem wierzch smarujemy kremem śmietanowym robimy dekoracje według uznania.
Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy krążek nasączamy ponczem, na, który wykładamy żelkę owocową, przykrywamy drugim krążkiem, który nasączamy ponczem wykładamy krem śmietanowy, przykrywamy trzecim krążkiem wierzch smarujemy kremem śmietanowym robimy dekoracje według uznania.