Pstrąg pieczony podany z sałatką letnią
Jedną z moich ulubionych ryb jest pstrąg, który jest smaczny na stale zagościł w mojej diecie :) Danie szybkie, proste idealne na piątkowy obiad i inne dni w tygodniu. Szczególnie polecam osobom liczącym kalorie :)
Składniki
- · 2 pstrągi
- · Wędzony olej rzepakowy
- · Kilka gałązek koperku
- · Kilka gałązek tymianku
- · Cytryna
- · Sol, pieprz do smaku
Sałatka
Składniki
·
Sałata lodowa
·
pomidorki koktajlowe
·
świeży ogórek
·
cebula czerwona
·
olej rzepakowy
·
mięta
·
koperek
·
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Pstrąga oczyścić, umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny,
przyprawić solą, pieprzem,. Do środka włożyć świeże zioła ( koperek, tymianek)
Ostawić w chłodnie miejsce na 2 godziny.
Na wierzchu ułożyć plasterki cytryny.
Pstrąga ułożyć na papierze do pieczenia delikatnie skropić olejem
rzepakowym wędzonym. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 20-25 minut.