Pstrąg pieczony podany z sałatką letnią

Jedną z moich ulubionych ryb jest pstrąg, który jest smaczny na stale zagościł w mojej diecie :) Danie szybkie, proste idealne na piątkowy obiad i inne dni w tygodniu. Szczególnie polecam osobom liczącym kalorie :)
Składniki
  • ·        2 pstrągi
  • ·        Wędzony olej rzepakowy
  • ·        Kilka gałązek koperku
  • ·        Kilka gałązek tymianku
  • ·        Cytryna
  • ·        Sol, pieprz do smaku

Sałatka
Składniki 
·                  Sałata lodowa
·                  pomidorki koktajlowe
·                  świeży ogórek 
·                  cebula czerwona 
·                  olej rzepakowy 
·                  mięta
·                  koperek
·                  sól, pieprz do smaku
·                  sok z cytryny

Wykonanie 
Pstrąga oczyścić, umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem,. Do środka włożyć świeże zioła ( koperek, tymianek) Ostawić w chłodnie miejsce na 2 godziny.  Na wierzchu ułożyć plasterki cytryny.  Pstrąga ułożyć na papierze do pieczenia delikatnie skropić olejem rzepakowym wędzonym. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 20-25 minut. 

Dokładnie myjemy osuszamy suszarką do sałaty. Pomidorki myjemy kroimy na pół, cebulę kroimy w piórka, ogórka w krążki.  Na talerzu układamy sałatę i pozostałe warzywa, , doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość polewamy olejem rzepakowym. skrapiamy sokiem z cytryny