Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami
Pierogi z
mięsem, kapustą i grzybami, jedno z moich ulubionych dań o tej porze roku. Pierogi wyszły pyszne, poezja smaku :)
- 1/2kg mąki
- 1-2 jaka
- 120 ml szl ciepłej wody
- Sól
Nadzienie
- 20dag mięsa
- ½ kg kapusty kiszonej
- 5 dag grzybów
- 1 nieduża cebulka
- Sól
- Pieprz
Wykonanie
Mąkę
przesiać, dodać pozostałe składniki i wrobić ciasto do uzyskania jednolitej
miękkiej masy. Następnie rozwałkować i wykrawać krążki. Na środek każdego nakładać farsz, złożyć na pół
i dobrze skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej osolonej
wody. Przykryć o wolno gotować. Gdy wypłyną gotować jeszcze około 3minuty .
Farsz do
pierogów
Kapustę
ugotować odcisnąć wodę, następnie zemleć w maszynce o grubym sitku. Grzyby
namoczyć w wodzie i zostawić na noc, po czym ugotować, odlać wodę i drobno
pokroić. Mięso ugotować lub usmażyć zemleć na drobniejszym sitku, cebulę
pokroić i zeszklić na tłuszczu. Wszystko połączyć i doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz