Ślimaczki z serem

Ostatnio mam fazę na ciasto drożdżowe, co tydzień coś innego robię. Dziś zapraszam na pyszne ślimaczki z serem, które będą smakowały dzieciom, dorosłym. Są przepyszne, idealne na śniadanie podwieczorek :) 

Ślimaczki z serem
  • ·       1kg mąki
  • ·       10 dag drożdży
  • ·       15 dg ma
  • ·       1/2szkl cukru
  • ·       2 szkl  mleka 3,2 %
  • ·       8 żółtek
  • ·       ½ łyżeczki soli

Nadzienie serowe
  • ·       50dag sera białego półtłustego
  • ·       2 żółtka
  • ·       4 łyżki cukru pudru lub według własnego smaku
  • ·       1cukie waniliowy

Kruszonka
  • ·       50g masła
  • ·       50g cukru pudru
  • ·       100g mąki

Wykonanie

Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone Drożdż, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki. Mieszamy na jednolitą masę.  Przesianą mąkę wsypujemy do dużej miski robimy dołek wlewamy nasz rozczyn z drożdży przykrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy cukrem. Masło roztapiamy w rondelku. Do mąki z rozczynem dodać żółtka, mleko i sól wyrobić ciasto.  Kiedy będzie od odstawać ręki wlać porcjami przestudzone masło, nie przerabiając wyrabiania.  Gdy ciasto będzie gładkie, lśniące, odstawać od ręki, od dna miski, będzie zawierało pęcherzyki powietrza zakończyć wyrabianie.  Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.


Masa serowa
Do miski włożyć ser, żółtka, cukier , cukier waniliowy dokładnie połączyć wszystkie składniki
Kruszonka
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier puder dodać miękkie masło. Dłonią wyrobić ciasto formując „kluseczki, grudki”
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek w kształcie prostokąta, nałożyć farsz z sera zwinąć w rulon, pokroić w plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Zostawić do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym żółtkiem posypać kruszonką.  Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 160stopni-170 stopni około 15-20 minut



Prześlij komentarz