Wiejska kaszanka

Od bardzo dawna sama robię domowe wyroby, które uwielbia moja rodzina, przyjaciele i znajomi. Nie znajdziecie  w niej chemii, konserwantów. Kaszanka zstała zrobiona według dawnej receptury.



  •  1 głowa wieprzowa
  • 1kg skórek wieprzowych
  • ½ kg płuca wieprzowe
  • ½ szt wątroby
  • 1 nerka
  • 1 serce
  • 2 ½ kg kaszy gryczanej
  • ½ litra krwi
  • Przyprawy na 1 kg farszu
  • 20g soli
  • 2g pieprzu
  • 1 g majeranku

Wykonanie
Dokładnie umyte surowce mięsne gotujemy do miękkości na małym ogniu do czasu aż mięso będzie odchodziło od kości. Nie wylewamy wywaru będzie nam potrzebny!!!! Wątróbkę gotujemy około 5 minut w wywarze w którym gotowało się mięso. Po ostudzeniu mięso mielimy na sitku nr 3mm. Gotowanie kaszy. Do garnka wlewamy 5 litrów wywaru mięsnego, jak nam brakuje wywaru dodajemy wodę, zagotowujemy następnie dodajemy kaszę, gotujemy na wolnym ogniu około 10min uważając by kasza się nie przypaliła. Do mięsa dodajemy ciepłą kaszę, krew, przyprawy dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy jelita.
Parzenie

Do garnka wlewamy wodę zagotowujemy do temperatury około 80stopni, wkładamy kaszankę, następnie parzymy na wolnym ogniu uważając by nam nie popękała. Parzymy od osiągnięcia w środku około 72 stopni
Prześlij komentarz