Greckie ciasteczka Kurabiedes

Pyszne greckie  ciasteczka maślane przygotowuje się je na Boże Narodzenie i na Nowy Rok. To taki nasz odpowiednik pierniczków. Pachną cudownie, dzięki wodzie różanej zaś swój smak wyjątkowy zawdzięczają migdałom. 

Składniki
  • 0,5 kg mąki pszennej 
  • 0,3 kg masła
  • 100 gr cukru pudru
  • 200 gr mielonych migdałów 
  • 2 żółtka jajka
  • 0,5 op proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki koniaku Napoleon
  • 0,2 kg cukru pudru.
  • woda różana 
  • lukier królewski 


Wykonanie
Ucieramy masło na białą, puszystą masę, dodajemy (ciągle ubijając) cukier puder, żółtka, koniak, migdały, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całą masę wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Porcjujemy ją na dowolny kształt np gwiazdki kładziemy na blasze i pieczemy w rozgrzanym do 160C piekarniku przez ok. 20 min.
Po upieczeniu (jeszcze gorące) skrapiamy wodą różaną i posypujemy obficie cukrem pudrem. Z ciasteczek w kształcie gwiazdek robimy choinki. Na upieczone największe ciasteczko kładziemy odrobinę lukru, następnie przykrywamy kolejnym ciasteczkiem mniejszym. 

Brak komentarzy: