Pierniczki świąteczne

Cały rok czekam na przygotowanie przepysznych dojrzewających pierniczków, które cieszą oko i podniebienie nie jednego smakosza

Składniki

  • 150g cukru pudru
  • 60g masła
  • 2 jajka
  • 110g miodu naturalnego
  • 2 ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 400g mąki typu 650
  • 30g kakao
  • 1 łyżeczka sody
Lukier królewski

  • 1 jajko (same białko0
  • 200g cukru pudru
  • Sok z ćwiartki cytryny
Wykonanie
Masło, cukier, jajka, miód i przyprawę do piernika wymieszać w kąpieli wodnej tak, by całość podgrzała się do około 50stopni C. Suche składniki mąkę, kakao i sodę dokładnie połączyć. Dodać ¾ tej mieszanki do ciepłej masy wymieszać. Resztę mieszanki wysypać na stolnicę dodać masę i dokładnie wyrobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na około 12 godzin. Po wyjęciu z lodówki ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na grubość około 2mm Wykrawać z niego pierniczki o dowolnych kształtach. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 10minut. Po ostudzeniu dekorować lukrem królewskim.
Lukier królewski
Wycisnąć sok z cytryny przez sitko, dodać do białka i zamieszać. Następnie dodać przesiany( koniecznie) cukier puder i ucierać przez około 7 minut. W lukrze nie może być najmniejszych grudek. Powianiem być lśniący i gęsty na tyle by można było z niego wylać wzór.


Prześlij komentarz