Pierogi z farszem drobiowym

Składniki
  •  1/2 kg maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  1/4 szklanki słodkiego mleka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • składniki. 
    40dag piersi z kurczaka kukurydzianego 
    1/2 litra l śmietany kremówki 30%
    1 pęczek natki pietruszki
    sól do smaku
    pieprz kolorowy do smaku.
  • 100 kurek
Wykonanie
Mąkę przesiewamy wysypujemy na stolnice, robimy w niej wgłębienie wlewamy gorące mleko mieszając widelcem. Do zaparzonego ciasta stopniowo dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy do uzyskania  jednolitej, miękkiej masy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy kwiatki. Na środek każdego nakładamy farsz przestudzony farsz. składamy na pół dobrze sklejamy brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej osolonej wody.Delikatnie mieszamy drewnianą  łyżką by nie przywarły do dna. Przykrywamy  i wolno gotujemy. Gdy wypłyną odkrywamy i gotujemy jeszcze ok 3 minuty,odcedzamy. Oczyszczone, umyte kurki przesmażamy na maśle Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki,  dokładnie  myjemy,osuszamy.Do rondla wlewamy śmietanę następnie na wolnym ogniu podgrzewamy,kiedy zaczyna się gotować wkładamy pierś z kurczaka,posiekaną natkę pietruszki, przesmażone kurku dokładnie mieszamy.Ważne by kurczaka dodawać do gorącej śmietany.Wszystko dokładnie mieszamy,gotujemy na wolnym ogniu,aż śmietana się zredukuje, sos będzie gęsty.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerzu układamy ravioli w kształcie kwiatów polewamy sosem śmietanowym z farszu. 

Brak komentarzy: