Ciasto miodowe karnawałowe

Karnawał to czas spotkań z przyjaciółki. Czysta radość, chcesz ich ugościć najlepiej jak umiesz. Poczęstować czymś dobrym, zaskoczyć nowymi smakami . Z pomocą przychodzi nam ciasto miodowe karnawałowe, którego smak ciasta miodowego zachwyca, zaś  krem poezja smaku. 


Składniki 
Ciasto
  •  150 g masła
  • 180 g miodu
  • 100g cukru pudru
  • 1 kg mąki krupczatki
  • 20 g sody
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki śmietany kwaśniej
Krem
  • 1 litr mleka
  • 1 szkl cukru
  • 12 łyżek kaszy manny
  • 1 kostka masła 
  • polewa czekoladowa
  • dekoracje czekoladowe 


Wykonanie
Do garnka wlewamy miód, dodajemy masło i cukier puder rozpuszczamy. Ostawiamy do przestygnięcia. Do misy mikserka wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą dodajemy jajka, żółtko  i przestudzoną masę miodową i śmietanę kwaśną. Ciasto powinno być dość zwarte. Ciasto dzielimy na 3 części rozwałkowujemy pieczemy w blaszce prostokątnej. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia. Tak samo pieczemy dwa pozostałe blaty ciasta.
Krem
Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka dodajemy cukier zagotowujemy. W miseczce mieszamy kaszę mannę  z mlekiem, Do gotującego mleka dodajemy kaszę z mlekiem, cały czas mieszając by się nie przypaliła, Od zagotowania gotujemy około1-2 minuty odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło do białości dodajmy zimną kaszę mannę małymi porcjami, mieszamy do połączenia się składników.
Za zimny blat ciasta wykładamy ½ masy przykrywamy drugim blatem wykładamy masę, przykrywamy trzecim blatem,. Ciasto polewamy polewą czekoladą robimy dekoracje. 






Prześlij komentarz