Ciasto miodowe karnawałowe
Karnawał to czas spotkań z przyjaciółki. Czysta radość, chcesz ich ugościć najlepiej jak umiesz. Poczęstować czymś dobrym, zaskoczyć nowymi smakami . Z pomocą przychodzi nam ciasto miodowe karnawałowe, którego smak ciasta miodowego zachwyca, zaś krem poezja smaku.
Składniki
Ciasto
Wykonanie
Do garnka wlewamy miód, dodajemy masło i cukier puder rozpuszczamy. Ostawiamy do przestygnięcia. Do misy mikserka wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą dodajemy jajka, żółtko i przestudzoną masę miodową i śmietanę kwaśną. Ciasto powinno być dość zwarte. Ciasto dzielimy na 3 części rozwałkowujemy pieczemy w blaszce prostokątnej. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia. Tak samo pieczemy dwa pozostałe blaty ciasta.
Krem
Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka dodajemy cukier zagotowujemy. W miseczce mieszamy kaszę mannę z mlekiem, Do gotującego mleka dodajemy kaszę z mlekiem, cały czas mieszając by się nie przypaliła, Od zagotowania gotujemy około1-2 minuty odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło do białości dodajmy zimną kaszę mannę małymi porcjami, mieszamy do połączenia się składników.
Za zimny blat ciasta wykładamy ½ masy przykrywamy drugim blatem wykładamy masę, przykrywamy trzecim blatem,. Ciasto polewamy polewą czekoladą robimy dekoracje.
Składniki
Ciasto
- 150 g masła
- 180 g miodu
- 100g cukru pudru
- 1 kg mąki krupczatki
- 20 g sody
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki śmietany kwaśniej
- 1 litr mleka
- 1 szkl cukru
- 12 łyżek kaszy manny
- 1 kostka masła
- polewa czekoladowa
- dekoracje czekoladowe
Wykonanie
Do garnka wlewamy miód, dodajemy masło i cukier puder rozpuszczamy. Ostawiamy do przestygnięcia. Do misy mikserka wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą dodajemy jajka, żółtko i przestudzoną masę miodową i śmietanę kwaśną. Ciasto powinno być dość zwarte. Ciasto dzielimy na 3 części rozwałkowujemy pieczemy w blaszce prostokątnej. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia. Tak samo pieczemy dwa pozostałe blaty ciasta.
Krem
Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka dodajemy cukier zagotowujemy. W miseczce mieszamy kaszę mannę z mlekiem, Do gotującego mleka dodajemy kaszę z mlekiem, cały czas mieszając by się nie przypaliła, Od zagotowania gotujemy około1-2 minuty odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy masło do białości dodajmy zimną kaszę mannę małymi porcjami, mieszamy do połączenia się składników.
Za zimny blat ciasta wykładamy ½ masy przykrywamy drugim blatem wykładamy masę, przykrywamy trzecim blatem,. Ciasto polewamy polewą czekoladą robimy dekoracje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz