Domowe jagodzianki

Domowe jagodzianki to hit każdego lata. Ostatnio testuję bardzo różne przepisy, każdy mogę polecić. Przepis dostałam od znajomej Agnieszki B, które trochę zmodyfikowałam :)
Jagodzianki wyszły pyszne, dobre są na drugi dzień. Z przyczyn wiadomych nie wiem, jak smakują na trzeci dzień :)
Bułeczki z jagodami
Składniki
·       1kg mąki typ 450
·       200g cukru
·       100g świeżych drożdży
·       500ml mleka
·       6 żółtek
·       150g masła
·       1 łyżeczka soli
·       1 aromat rumowy
·       100g skórki z pomarańczy
Dodatkowo
·       1 litr świeżych jagód
·       cukier według uznania
·       1 łyżka bułki tartej
Kruszonka
·       150 g mąki krupczatki
·       100g cukru pudru
·       100 masła

Wykonanie
1  1. Do miski włożyć drożdże z dodatkiem łyżki cukru ucieramy razem.

2. Mleko podgrzewamy w garnku do temperatury około 40 stopni 

3. Około 50 ml mleka łączymy z drożdżami.

4. Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej zagłębienie i wlewamy rozczyn przykrywamy ściereczką Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.

5. Pozostały cukier ucieramy z żółtkami i aromatem.

6. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu.

7. Gdy rozczyn urośnie, dodajemy sól, żółtka z cukrem, pozostałe mleko, roztopione masło i skórkę pomarańczową.

8. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie odklejać się od ręki.

9. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40-60 minut, aż podwoi swoją objętość.

10. Nadzienie jagodowe. Do miski wkładamy jagody, dodajemy cukier według uznania i bułkę tarką. Mieszamy.

11. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatany.

12. Z ciasta za pomocą szklanki wycinany bułeczki.

13. Na środek krążka nakładamy łyżką nadzienie jagodowe i formułujemy bułeczki.

14. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

15. Blachę z bułeczkami przykrywamy ściereczkę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

16. Kruszonka: Do miseczki wrzucamy mąkę, cukier puder i masło.

17. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania grudek/ kruszonki.

18. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.

19. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni i pieczemy około 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.

Brak komentarzy: