Domowe jagodzianki
Domowe jagodzianki to hit każdego lata. Ostatnio testuję bardzo różne przepisy, każdy mogę polecić. Przepis dostałam od znajomej Agnieszki B, które trochę zmodyfikowałam :)
Jagodzianki wyszły pyszne, dobre są na drugi dzień. Z przyczyn wiadomych nie wiem, jak smakują na trzeci dzień :)
2. Mleko podgrzewamy w garnku do temperatury około 40 stopni
3. Około 50 ml mleka łączymy z drożdżami.
4. Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej zagłębienie i wlewamy rozczyn przykrywamy ściereczką Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
5. Pozostały cukier ucieramy z żółtkami i aromatem.
6. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu.
7. Gdy rozczyn urośnie, dodajemy sól, żółtka z cukrem, pozostałe mleko, roztopione masło i skórkę pomarańczową.
8. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie odklejać się od ręki.
9. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40-60 minut, aż podwoi swoją objętość.
10. Nadzienie jagodowe. Do miski wkładamy jagody, dodajemy cukier według uznania i bułkę tarką. Mieszamy.
11. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatany.
12. Z ciasta za pomocą szklanki wycinany bułeczki.
13. Na środek krążka nakładamy łyżką nadzienie jagodowe i formułujemy bułeczki.
14. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
15. Blachę z bułeczkami przykrywamy ściereczkę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
16. Kruszonka: Do miseczki wrzucamy mąkę, cukier puder i masło.
17. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania grudek/ kruszonki.
18. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
19. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni i pieczemy około 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.
Jagodzianki wyszły pyszne, dobre są na drugi dzień. Z przyczyn wiadomych nie wiem, jak smakują na trzeci dzień :)
Bułeczki z jagodami
Składniki
· 1kg mąki typ 450
· 200g cukru
· 100g świeżych drożdży
· 500ml mleka
· 6 żółtek
· 150g masła
· 1 łyżeczka soli
· 1 aromat rumowy
· 100g skórki z pomarańczy
Dodatkowo
· 1 litr świeżych jagód
· cukier według uznania
· 1 łyżka bułki tartej
Kruszonka
· 150 g mąki krupczatki
· 100g cukru pudru
· 100 masła
Wykonanie
1 1. Do miski włożyć drożdże z dodatkiem łyżki cukru ucieramy razem.
2. Mleko podgrzewamy w garnku do temperatury około 40 stopni
3. Około 50 ml mleka łączymy z drożdżami.
4. Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej zagłębienie i wlewamy rozczyn przykrywamy ściereczką Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
5. Pozostały cukier ucieramy z żółtkami i aromatem.
6. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu.
7. Gdy rozczyn urośnie, dodajemy sól, żółtka z cukrem, pozostałe mleko, roztopione masło i skórkę pomarańczową.
8. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie odklejać się od ręki.
9. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40-60 minut, aż podwoi swoją objętość.
10. Nadzienie jagodowe. Do miski wkładamy jagody, dodajemy cukier według uznania i bułkę tarką. Mieszamy.
11. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatany.
12. Z ciasta za pomocą szklanki wycinany bułeczki.
13. Na środek krążka nakładamy łyżką nadzienie jagodowe i formułujemy bułeczki.
14. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
15. Blachę z bułeczkami przykrywamy ściereczkę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
16. Kruszonka: Do miseczki wrzucamy mąkę, cukier puder i masło.
17. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania grudek/ kruszonki.
18. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
19. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni i pieczemy około 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz