Dieta redukcyjna dla kobiety o wadze około 60kg

Latem częściej myślimy o diecie,  urlop zbliża się wielkimi krokami, a kilka kilogramów mamy za dużo. Mamy do wyboru zmianę nawyków żywieniowych przejście na dietę odchudzającą i redukcyjną.  Odchudzanie to zrzucanie kilogramów, redukcja to odtłuszczanie i zrzucenie tkanki  tłuszczowej. Będąc na diecie czy redukcji należy dokładnie liczyć kalorie, nie przekraczać dziennej dawki. Możemy zmieniać dania pomiędzy innymi dniami, w ramach tych samych posiłków, czyli wymiana śniadanie za śniadanie, obiad za obiad. Dietę stosujemy nie dłużej jak przez 6 tygodni.

Codziennie dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek do potraw uważając by nie przekroczyć dziennej dawki. Po przyprawiania używamy świeżych ziół lub suszonych, pieprzu, cynamonu, unikamy soli.
Dzień pierwszy 
Śniadanie

  •  40g płatki owsiane z owocami i migdałami. 

Przekąska

  • serek wiejski light z rzodkiewką i szczypiorkiem.

Obiad  

  • 40g kaszy pełnoziarnistej bulgur.
  • 100g łososia pieczonego. 
  • 100g zielonych warzyw.

Przekąska

  • 150ml naturalnego jogurtu.

Kolacja 

  • 60g grillowanej piersi z indyka. 
  • 2 plastry świeżego ananasa. 
  • 200g warzyw. 

Dzień drugi
Śniadanie

  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego żytniego na zakwasie. przepis na chleb żytni na zakwasie
  • 1 jajko na miękko.
  • 1 pomidor. 

Przekąska 

  • 1 szklanka świeżego soku z grejpfruta. 

Obiad 

  • 50 g makaronu pełnoziarnistego
  • 60 g piersi z indyka grillowanej 
  • 2łyżki pesto z bazylii

Przekąska 

  • sałatka z jednego jabłka i pora. 

Kolacja 

  • 40g białego sera. 
  • 1 łyżka dżemu niskosłodzonego.

Dzień trzeci 
Śniadanie

  • omlet z 2 jajek z mąką razową typ 2000 z pieczarkami i papryką.

Przekąska 


Obiad

  • 50g kaszy gryczanej. 
  • 60g wołowiny pieczone.j 
  • 1 ogórek kiszony.

Przekąska 


Kolacja

  • 80 wędzonego łososia z rukolą i kiełkami słonecznika.

Dzień czwarty 
Śniadanie

  • 40ml musli z mlekiem i owocami sezonowymi.

Przekąska 
  •  200g czereśni lub malin.

Obiad 

  • 40g makaronu pełnoziarnistego.
  • 60 g piersi z indyka. 
  • brokuły. 

Przekąska

  • 10 migdałów.

Kolacja

  • 1/2 puszki tuńczyka z warzywami zielonymi.

Dzień piąty 
Śniadanie 

  • jajecznica z 2 jajek.
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego. żytnego na zakwasie 

Przekąska

  • 1 mały jogurt naturalny. 

Obiad 

  • 2 średnie ziemniaki pieczone w piekarniku. 
  • 70g pieczonej w piekarniku piersi z indyka.
  • sałatka ze świeżego ogórka i pomidorów. 

Przekąska 


Kolacja 

  • 100 g łososia  pieczonego w piekarniku.
  • sałatka z zielonych warzyw. 

Dzień szósty 
Śniadanie


Przekąska 


Obiad 

  • 1 tortilla  razowa z pieczoną piersią z indyka 50g i warzywami. 

Przekąska 

  • 300g arbuza .

Kolacja 

  • sałatka warzywna typu greckiego  z warzyw sezonowych sałata, pomidory, cebula, ogórek.
  • 40 g sera białego. 

Dzień siódmy 
Śniadanie

  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego żytniego na zakwasie. 
  • 1 jajko na miękko. 

Przekąska 

  • 150ml jogurtu naturalnego. 

Obiad 

  • 50g kaszy pełnoziarnistej bulgar. 
  • 60g piersi z indyka pieczonej. 
  • 100g fasolki szparagowej .

Przekąska 

  • 200g malin 

Kolacja

  • 100g łososia wędzonego. 
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego żytniego na zakwasie. 
  • rukola .




    Powodzenia 





1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Mam pytanie - jeśli w diecie jest podana masa produktu, to chodzi o produkt po ugotowaniu/upieczeniu? Np. kasza 40 g - tyle biorę kaszy do ugotowania, czy tyle mogę zjeść ugotowanej?