Chleb żytni na zakwasie
To już rytuał w domu pieczemy chleb jednym z nich jest chleb żytni na zakwasie zamiast kupować w piekarni czy w sklepie Zawsze niecierpliwie czekam aż chleb się upiecze i będę mogła zjeść kromkę z masłem :) Trudno czasami czekać choć chwilę aż ostygnie :) Uwielbiam takie połączenie i mam do niego słabość :) Chleb wyszedł bardo dobry smaku, muszę bardziej popracować nad skórką jest trochę twarda dla mnie ok choć niektórym może to przeszkadzać.
Chleb
żytni na zakwasie
zakwaszone:
·
120
g zakwasu żytniego, aktywnego
·
200
g wody
·
200
g mąki żytniej
Ciasto
właściwe:
·
200
g wody
·
400
g mąki żytniej
·
łyżka
soli
·
łyżka
miodu
·
łyżka
syropu klonowego
Dodatkowo:
·
łyżka
oleju rzepakowego Rapso
·
2
łyżki otrębów
Ciasto zakwaszone.
Z aktywnego zakwasu odlej do dużej miski 120 g. Dodaj letnią wodę i mąkę wymieszaj, przykryj i pozostaw na całą noc.
Ciasto właściwe.
Rano ciasto zakwaszone powinno być wyrośnięte. Dodaj do niego pozostałe składniki, ziarenka słonecznika wymieszaj i wyrób ciasto przez kilka minut, aż stanie się lekko ciągnące. Przykryj i odstaw na 2-3 godziny. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyrób je krótko i przełóż do dużej foremki keksowej, wysmarowanej oliwą lub olejem i wysypanej otrębami owsianymi. Wierzch chleba posyp słonecznikiem i siemieniem lnianym. Przykryj lub włóż formę do plastikowej torby. Pozostaw na 2 godziny.
Pieczenie.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Wstaw chleb bez przykrycia i piecz przez 20 minut. Następnie przykryj papierem do wypieków i zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz jeszcze przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut i wyjmij chleb z formy. Pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.
Z aktywnego zakwasu odlej do dużej miski 120 g. Dodaj letnią wodę i mąkę wymieszaj, przykryj i pozostaw na całą noc.
Ciasto właściwe.
Rano ciasto zakwaszone powinno być wyrośnięte. Dodaj do niego pozostałe składniki, ziarenka słonecznika wymieszaj i wyrób ciasto przez kilka minut, aż stanie się lekko ciągnące. Przykryj i odstaw na 2-3 godziny. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyrób je krótko i przełóż do dużej foremki keksowej, wysmarowanej oliwą lub olejem i wysypanej otrębami owsianymi. Wierzch chleba posyp słonecznikiem i siemieniem lnianym. Przykryj lub włóż formę do plastikowej torby. Pozostaw na 2 godziny.
Pieczenie.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Wstaw chleb bez przykrycia i piecz przez 20 minut. Następnie przykryj papierem do wypieków i zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz jeszcze przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut i wyjmij chleb z formy. Pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz