Chleb żytni na zakwasie

To już rytuał w domu pieczemy chleb jednym z nich jest chleb żytni na zakwasie  zamiast kupować w piekarni czy w sklepie Zawsze niecierpliwie czekam aż chleb się upiecze i będę mogła zjeść kromkę z masłem :)  Trudno czasami czekać choć chwilę aż ostygnie :) Uwielbiam takie połączenie i mam do niego słabość :) Chleb  wyszedł bardo dobry smaku, muszę bardziej popracować nad skórką jest trochę twarda dla mnie ok choć niektórym może to przeszkadzać. 
Chleb żytni na zakwasie
zakwaszone: 

·          120 g zakwasu żytniego, aktywnego
·          200 g wody
·          200 g mąki żytniej
Ciasto właściwe:

·          200 g wody
·          400 g mąki żytniej
·          łyżka soli
·          łyżka miodu
·          łyżka syropu klonowego
Dodatkowo:

·          łyżka oleju rzepakowego Rapso
·          2 łyżki otrębów
·          5 łyżek słonecznika


Ciasto zakwaszone.
  Z aktywnego zakwasu odlej do dużej miski 120 g. Dodaj letnią wodę i mąkę wymieszaj, przykryj i pozostaw na całą noc.
Ciasto właściwe.
 Rano ciasto zakwaszone powinno być wyrośnięte. Dodaj do niego pozostałe składniki, ziarenka słonecznika  wymieszaj i wyrób ciasto przez kilka minut, aż stanie się lekko ciągnące. Przykryj i odstaw na 2-3 godziny. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyrób je krótko i przełóż do dużej foremki keksowej, wysmarowanej oliwą lub olejem i wysypanej otrębami owsianymi. Wierzch chleba posyp słonecznikiem i siemieniem lnianym. Przykryj lub włóż formę do plastikowej torby. Pozostaw na 2 godziny.
Pieczenie.
 Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Wstaw chleb bez przykrycia i piecz przez 20 minut. Następnie przykryj papierem do wypieków i zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz jeszcze przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut i wyjmij chleb z formy. Pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.

Brak komentarzy: