Bezy, beziki domowe

Nie wiesz co zrobić z białkami? Dobrym pomysłem są pyszne ciasteczka bezy z białek i cukru. Są bardzo proste w przygotowaniu, Wyglądają ładnie i są pyszne w smaku dość szybko znikają :)
Przepis znalazłam w grupie na facebooku :)

Składniki 

  • 250g białek 
  • 500g cukru 
  • 200g cukru pudru 
  • barwniki spożywcze np czerwony i pomarańczowy.

Wykonanie 
Do miski wlewamy białka dodajemy cukier. Miskę stawiamy na garnku z gorącą wodą gotujemy na bardzo małym gazie. Ubijamy na parze, mieszamy do czasu aż cukier się rozpuści (sprawdzamy w palcach) około 10 minut. Zdejmujemy miskę białka przelewamy do misy robota i ubijamy na największych  obrotach około 7-10 minut. Beza musi być bardzo gęsta i  zimna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy chwilę. Papier do pieczenia kładziemy na blachę od piekarnika
Rękaw cukierniczy od wewnątrz smarujemy cienkim patyczkiem barwnikami z różnych stron, przekładamy bezę i wyciskamy beziki. Tak przygotowane bezy suszymy w 70 stopniach przez około 2-2,5 godziny funkcja termoobiegu.

Brak komentarzy: