Bezy, beziki domowe
Nie wiesz co zrobić z białkami? Dobrym pomysłem są pyszne ciasteczka bezy z białek i cukru. Są bardzo proste w przygotowaniu, Wyglądają ładnie i są pyszne w smaku dość szybko znikają :)
Przepis znalazłam w grupie na facebooku :)
Składniki
Wykonanie
Do miski wlewamy białka dodajemy cukier. Miskę stawiamy na garnku z gorącą wodą gotujemy na bardzo małym gazie. Ubijamy na parze, mieszamy do czasu aż cukier się rozpuści (sprawdzamy w palcach) około 10 minut. Zdejmujemy miskę białka przelewamy do misy robota i ubijamy na największych obrotach około 7-10 minut. Beza musi być bardzo gęsta i zimna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy chwilę. Papier do pieczenia kładziemy na blachę od piekarnika
Rękaw cukierniczy od wewnątrz smarujemy cienkim patyczkiem barwnikami z różnych stron, przekładamy bezę i wyciskamy beziki. Tak przygotowane bezy suszymy w 70 stopniach przez około 2-2,5 godziny funkcja termoobiegu.
Przepis znalazłam w grupie na facebooku :)
Składniki
- 250g białek
- 500g cukru
- 200g cukru pudru
- barwniki spożywcze np czerwony i pomarańczowy.
Wykonanie
Do miski wlewamy białka dodajemy cukier. Miskę stawiamy na garnku z gorącą wodą gotujemy na bardzo małym gazie. Ubijamy na parze, mieszamy do czasu aż cukier się rozpuści (sprawdzamy w palcach) około 10 minut. Zdejmujemy miskę białka przelewamy do misy robota i ubijamy na największych obrotach około 7-10 minut. Beza musi być bardzo gęsta i zimna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy chwilę. Papier do pieczenia kładziemy na blachę od piekarnika
Rękaw cukierniczy od wewnątrz smarujemy cienkim patyczkiem barwnikami z różnych stron, przekładamy bezę i wyciskamy beziki. Tak przygotowane bezy suszymy w 70 stopniach przez około 2-2,5 godziny funkcja termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz