Jagodzianki ala" fit
Przełom zimy i wiosny otwieram sezon na czyszczenie zamrażalki z owoców i warzyw letnich, pomyślałam może by tak zrobić jagodzianki? A ze jestem na diecie postanowiłam trochę odchudzić jagodzianki zmniejszając ilość cukru, masła w cieście. Dla mnie są super spokojnie mogę jeść nie mając wyrzutów sumienia ;) Zdecydowanie lepsze są z lukrem i cukrem pudrem.
Składniki
Ciasto drożdżowe
nadzienie jagodowe
Dodatkowo
Wykonanie
Przesiewamy mąkę pszenną do miski. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki trochę mleka. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. W mące robimy zagłębienie wlewamy rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę do białości. Do miski dodajemy ubite żółtka, ciepłe mleko, aromat pomarańczowy, skórkę pomarańczową i sól. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone przestudzone masło. Po wyrobieniu ciasta pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W zależności od jakości mąki możemy dodać więcej mleka lub mąki :)
Przygotowanie nadzienia
Rozmrożone jagody przekładamy do miski, dodajemy skórkę pomarańczą, cukier do smaku, bułkę tartą do zagęszczenia dokładnie mieszamy.
Przygotowanie bułek
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolicę ponownie wyrabiamy do uzyskania sprężystej konsystencji. Ciasto przykrywamy ściereczką trzymamy w ciepłym miejscu. Bierzemy kawałek ciasta, rozwałkowujemy na grubość 1,5-2 cm wykrawać okrągłe bułeczki. Na środku każdej kładziemy łyżeczkę nadzienia jagodowego zlepiamy dokładnie aby nadzienie nie wypłynęło podczas rośnięcia i pieczenia. Bułeczki kładziemy sklejoną stroną na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawiamy na około 30minut do ponownego wyrośnięcia, przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczenie
Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 15-20 minut do zarumienienia.
Jagodzianki możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 1kg mąki pszennej typ 500
- 10 żółtek
- 1 szkl drobnego cukru
- 100g masła
- 100g świeżych drożdży
- około 2 szkl mleka 3,2 %
- szczypta soli
- otarta skórka z 3 pomarańczy
- aromat pomarańczowy
nadzienie jagodowe
- około 1,5-2 litry jagód mrożonych
- kilka łyżek cukru do smaku
- kilka łyżek bułki tartej
- otarta skórka z 3 pomarańczy
Dodatkowo
- jajko do posmarowania bułeczek
Wykonanie
Przesiewamy mąkę pszenną do miski. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki trochę mleka. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. W mące robimy zagłębienie wlewamy rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę do białości. Do miski dodajemy ubite żółtka, ciepłe mleko, aromat pomarańczowy, skórkę pomarańczową i sól. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone przestudzone masło. Po wyrobieniu ciasta pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W zależności od jakości mąki możemy dodać więcej mleka lub mąki :)
Przygotowanie nadzienia
Rozmrożone jagody przekładamy do miski, dodajemy skórkę pomarańczą, cukier do smaku, bułkę tartą do zagęszczenia dokładnie mieszamy.
Przygotowanie bułek
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolicę ponownie wyrabiamy do uzyskania sprężystej konsystencji. Ciasto przykrywamy ściereczką trzymamy w ciepłym miejscu. Bierzemy kawałek ciasta, rozwałkowujemy na grubość 1,5-2 cm wykrawać okrągłe bułeczki. Na środku każdej kładziemy łyżeczkę nadzienia jagodowego zlepiamy dokładnie aby nadzienie nie wypłynęło podczas rośnięcia i pieczenia. Bułeczki kładziemy sklejoną stroną na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawiamy na około 30minut do ponownego wyrośnięcia, przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczenie
Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 15-20 minut do zarumienienia.
Jagodzianki możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz