Zakwas na żurek wielkanocny
Święta coraz bliżej pora pomyśleć o nastawieniu zakwasu na żurek wielkanocny. Przyznaję dawno temu kupowałam, kiedy zrobiłam domowy zakwas stwierdziłam nigdy więcej ze sklepu. Zakwas przygotowałam na mące żytniej razowej. Zakwas pięknie pachnie, jest aromatyczny i możemy go przechowywać w lodówce.
Zakwas na żurek wielkanocny
Składniki
- · 100g zakwasu żytniego
- · 100g mąki żytniej typ 2000
- · 5 ząbków czosnku
- · 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- · 5 liści laurowych
- · 10 ziaren ziela angielskiego
- · 1 lit przegotowanej ciepłej wody
Wykonanie
Do słoika wlewamy zakwas, dodajemy mąkę, pieprz czarny, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym, pozostawiamy w ciepłym miejscu na blacie kuchennym i codzienne mieszamy . Sprawdzamy zapach i smak, czy jest wystarczająco kwaśny. Zakwas kisi się około 4-5 dni. Zakwas przecedzamy przez sito do słoika, wstawiamy do lodówki.(
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz