Mazurek pomarańczowy z mąki orkiszowej
Wielkanoc to czas wyjątkowy, jak również potrawy jakie podamy na świątecznym stole. Pojawią się jajka, pyszne wędliny, pieczone mięsa i słodkie ciasta. Jednym z nich jest tradycyjny niski słodki mazurek, który możemy przygotować na wiele sposobów. Mój jest wyjątkowy przygotowany z mąki orkiszowej z pyszną masą pomarańczową.
Składniki
Ciasto
- · 300g mąki orkiszowej
- · 150 g masła
- · 150 g cukru pudru
- · 2 duże lub 3 mniejsze żółtka
Beza
- · Około 60g białek z dwóch jajek.
- · 120g drobnego cukru
- · 50g cukru pudru
Masa pomarańczowa
- · 3 pomarańcze
- · 1 szkl cukru lub według własnego smaku
- · 100ml soku z pomarańczy
- · sok z jednej cytryny
- · 10-15 g żelatyny
Wykonanie
Mąkę
wymieszać z cukrem pudrem dodać zimne pokrojone masło, żółtka szybko wyrobić
ciasto mikserem lub zagnieść ręcznie. Ciasto zawinąć w folie wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować
przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem
wyciąć dozwolony kształt mazurka. Wstawić ponownie do lodówki. Ciasto wstawić
do nagrzanego piekarnika 200stopni na 15 minut.
Ciasto wyjąć z piekarnika szprycą
wyciskaj wzory z bezy. Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego 180 stopni
pieczemy około 20 minut.
Przygotowanie
bezy
Do
miski wlewamy białka dodajemy cukier. Miskę stawiamy na garnku z gorącą wodą
gotujemy na bardzo małym gazie. Ubijamy na parze, mieszamy do czasu aż cukier
się rozpuści (sprawdzamy w palcach) około 10 minut. Zdejmujemy miskę białka
przelewamy do misy robota i ubijamy na największych obrotach około 7-10
minut. Beza musi być bardzo gęsta i zimna. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder i mieszamy chwilę.
Przygotowanie
konfitury pomarańczowej
Pomarańcze
dokładnie umyć, zetrzeć skórkę przełożyć do garnka. Zeatynę zalać sokiem z
pomarańczy. Obrane pomarańcze podzielić na cząstki, dodać wlać sok zmiksować
blenderem dodać cukier wymieszać. Konfiturę pomarańczową gotować na małym ogniu
do czasu aż masa będzie szklista zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia dodajemy
napęczniają żelatynę mieszamy do rozpuszczenia. Na upieczony zimny spód mazurka
wykładamy przestudzoną konfiturę z pomarańczy robimy dekoracje według uznania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz