Wielkanocy żurek w chlebku


 Podczas świąt wielkanocnych na świątecznym stole pojawia się tradycyjny  żurek. Każda Pani domu ma swój ulubiony przepis, który najczęściej przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.
Wielkanocny żurek został przygotowany na domowym zakwasie  przepis znajdziecie Domowy zakwas na żurek.  który podkreśla smak, został podany w chlebku.



Składniki
  • ·       1kg mięsa szynki wieprzowej
  • ·       ½ kg cienkiej kiełbasy wieprzowej
  • ·       ½ litra zakwasu żytniego
  • ·       4 jajka na twardo
  • ·       5 liści laurowych
  • ·       1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • ·       Mały słoik chrzanu do smaku
  • ·       czarny pieprz i sól do smaku
  • ·       majeranek do smaku
  • ·       3 litry wody

Wykonanie
1.Do garnka wlewamy 3 litry wody, wkładamy pokrojone mięso i przyprawy l(iście laurowe, ziele angielskie}. 

2.Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy godzinę do miękkości szynki. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką pianę (szumowiny).
3 Mięso wyjmujemy i kroimy na kawałki, wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę do wywaru, następnie dodajemy zakwas, zagotowujemy.

4 Pod koniec dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku pieprzem solą i majerankiem. 
5 Zupę możemy zaprawić śmietaną i posypać świeżymi ziołami.

6.Roztrzepanym białkiem smarujemy wnętrze chlebka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 10 minut.

Tak przygotowany chlebek, nie będzie nasiąkał żurkiem. Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić według uznania, wyłożyć do chlebków wlewamy żurek.Podczas świat zjadamy trochę więcej kalorii, warto zadbać o nasz żołądek wcześniej   kupić  Espumisan ,który sprawdza się idealnie podczas dolegliwości z przejedzenia :) „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”

Przy świątecznym stole

Brak komentarzy: