Wielkanocy żurek w chlebku
Składniki
- · 1kg mięsa szynki wieprzowej
- · ½ kg cienkiej kiełbasy wieprzowej
- · ½ litra zakwasu żytniego
- · 4 jajka na twardo
- · 5 liści laurowych
- · 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- · Mały słoik chrzanu do smaku
- · czarny pieprz i sól do smaku
- · majeranek do smaku
- · 3 litry wody
Wykonanie
1.Do garnka wlewamy
3 litry wody, wkładamy pokrojone mięso i przyprawy l(iście laurowe, ziele angielskie}.
2.Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy godzinę do miękkości szynki. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką pianę (szumowiny).
3 Mięso wyjmujemy i kroimy na kawałki, wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę do wywaru, następnie dodajemy zakwas, zagotowujemy.
4 Pod koniec dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku pieprzem solą i majerankiem.
5 Zupę możemy zaprawić śmietaną i posypać świeżymi ziołami.
2.Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy godzinę do miękkości szynki. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką pianę (szumowiny).
3 Mięso wyjmujemy i kroimy na kawałki, wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę do wywaru, następnie dodajemy zakwas, zagotowujemy.
4 Pod koniec dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku pieprzem solą i majerankiem.
5 Zupę możemy zaprawić śmietaną i posypać świeżymi ziołami.
6.Roztrzepanym białkiem smarujemy wnętrze chlebka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 10 minut.
Tak przygotowany chlebek, nie będzie nasiąkał żurkiem. Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić według uznania, wyłożyć do chlebków wlewamy żurek.Podczas świat zjadamy trochę więcej kalorii, warto zadbać o nasz żołądek wcześniej kupić Espumisan ,który sprawdza się idealnie podczas dolegliwości z przejedzenia :) „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz