Mini mazurki pomarańczowe


 Pyszne, kolorowe, słodkie mini mazurki z ciasta kruchego na bazie mąki orkiszowej. Wypełnione pysznym musem pomarańczowym udekorowane bezą. Mini mazurkami pomarańczowymi możemy zrobić dekorację wielkanocną na świąteczny stół :) Wyglądaj pięknie, szkoda je jeść smakują wyśmienicie :) 

Składniki
Ciasto
  • ·       300g mąki orkiszowej
  • ·       150 g masła
  • ·       150 g cukru pudru
  • ·       2  duże lub 3 mniejsze żółtka

Beza
  • ·       Około 60g białek z dwóch jajek.
  • ·       120g drobnego cukru
  • ·       50g cukru pudru

Masa pomarańczowa
  • ·       3 pomarańcze
  • ·       1 szkl cukru lub według własnego smaku
  • ·       100ml soku z pomarańczy
  • ·       sok z jednej cytryny 
  • ·       10-15 g żelatyny

Wykonanie
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem dodać zimne pokrojone masło, żółtka szybko wyrobić ciasto mikserem lub zagnieść ręcznie. Ciasto zawinąć w folie wstawić  na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy wycinamy z niego 4 duże kółka większe od średnicy foremek. Masłem smarujemy foremki, wykładamy ciasto dociskamy ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawić ponownie do lodówki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 10 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika szprycą wyciskaj wzory z bezy. Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego 180 stopni pieczemy około 15 minut.

Przygotowanie bezy
Do miski wlewamy białka dodajemy cukier. Miskę stawiamy na garnku z gorącą wodą gotujemy na bardzo małym gazie. Ubijamy na parze, mieszamy do czasu aż cukier się rozpuści (sprawdzamy w palcach) około 10 minut. Zdejmujemy miskę białka przelewamy do misy robota i ubijamy na największych  obrotach około 7-10 minut. Beza musi być bardzo gęsta i  zimna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy chwilę.
Przygotowanie konfitury pomarańczowej
Pomarańcze dokładnie umyć, zetrzeć skórkę przełożyć do garnka. Zeatynę zalać sokiem z pomarańczy. Obrane pomarańcze podzielić na cząstki, dodać wlać sok zmiksować blenderem dodać cukier wymieszać. Konfiturę pomarańczową gotować na małym ogniu do czasu aż masa będzie szklista zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia dodajemy napęczniają żelatynę mieszamy do rozpuszczenia. Na upieczony zimny spody mini mazurków  wykładamy przestudzoną konfiturę z pomarańczy robimy dekoracje według uznania




Prześlij komentarz