Mini mazurki pomarańczowe
Pyszne, kolorowe, słodkie mini mazurki z ciasta kruchego na bazie mąki orkiszowej. Wypełnione pysznym musem pomarańczowym udekorowane bezą. Mini mazurkami pomarańczowymi możemy zrobić dekorację wielkanocną na świąteczny stół :) Wyglądaj pięknie, szkoda je jeść smakują wyśmienicie :)
Ciasto
- · 300g mąki orkiszowej
- · 150 g masła
- · 150 g cukru pudru
- · 2 duże lub 3 mniejsze żółtka
Beza
- · Około 60g białek z dwóch jajek.
- · 120g drobnego cukru
- · 50g cukru pudru
Masa pomarańczowa
- · 3 pomarańcze
- · 1 szkl cukru lub według własnego smaku
- · 100ml soku z pomarańczy
- · sok z jednej cytryny
- · 10-15 g żelatyny
Wykonanie
Mąkę
wymieszać z cukrem pudrem dodać zimne pokrojone masło, żółtka szybko wyrobić
ciasto mikserem lub zagnieść ręcznie. Ciasto zawinąć w folie wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy
wycinamy z niego 4 duże kółka większe od średnicy foremek. Masłem smarujemy
foremki, wykładamy ciasto dociskamy ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawić ponownie
do lodówki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 10 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika szprycą wyciskaj wzory z bezy. Wstawiamy
ponownie do piekarnika nagrzanego 180 stopni pieczemy około 15 minut.
Przygotowanie
bezy
Do
miski wlewamy białka dodajemy cukier. Miskę stawiamy na garnku z gorącą wodą
gotujemy na bardzo małym gazie. Ubijamy na parze, mieszamy do czasu aż cukier
się rozpuści (sprawdzamy w palcach) około 10 minut. Zdejmujemy miskę białka
przelewamy do misy robota i ubijamy na największych obrotach około 7-10
minut. Beza musi być bardzo gęsta i zimna. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder i mieszamy chwilę.
Przygotowanie
konfitury pomarańczowej
Pomarańcze
dokładnie umyć, zetrzeć skórkę przełożyć do garnka. Zeatynę zalać sokiem z
pomarańczy. Obrane pomarańcze podzielić na cząstki, dodać wlać sok zmiksować blenderem
dodać cukier wymieszać. Konfiturę pomarańczową gotować na małym ogniu do czasu
aż masa będzie szklista zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia dodajemy napęczniają
żelatynę mieszamy do rozpuszczenia. Na upieczony zimny spody mini mazurków wykładamy przestudzoną konfiturę z pomarańczy
robimy dekoracje według uznania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz