ciasteczka kruche z budyniem czekoladowym

 Słodkościom ze sklepu mówię zdecydowanie nie!!! Kruchutkie pyszne ciasteczka z dodatkiem budyniu czekoladowego 



Ciasteczka wyszły bardzo kruche o czekoladowym smaku z lekką nutą musu  czarnej porzeczki. 
Ciasto: 
  • 1½ szklanki mąki 
  • 3 torebki budyniu czekoladowego 
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki oleju 
Nadzienie: 
  • 300 g musu z czarnej porzeczki
  • 50 g cukru 
  • 1 łyżka żelatyny
Krem z serka ricotta.

  • 250g sera ricotta
  • 100g śmietanki 30%
  • 70g cukru pudru
  • sok z 1 limonki 

Ciasto
1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, budyń i cukier dokładnie mieszamy.
2. Do suchych składników dodajemy masło, olej i jajka szybko wyrabiamy ciasto
3 Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. 
4. Następnie rozwałkować i wyciąć je w dowolne wzorki.
5. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180℃. 


Nadzienie z musu z czarnej porzeczki
6. Mus z czarnej porzeczki zagotować.
7. Do musu dodajemy cukier.
8. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody.
9 Gotować do uzyskania konsystencji dżemu.
10. Do dżemu dodać żelatynę wymieszać. 


Nadzienie z kremem 
11. Smetanę ubić na sztywno;
12. Serek ricotta wymieszać z cukrem pudrem i sokiem
13.W misce wymieszać ubitą śmietanę z serkiem.
14 Upieczone ciasteczka posmarować nadzieniem z musu z czarnej porzeczki i kremem ricotta. 
15 ciasteczka złożyć posypać cukrem pudrem. 


.

Brak komentarzy: