Ptysie z kruszonką kakaową

 Latem częściej robimy różne słodkości z ciasta parzonego. 



Jak się okazało ptysie z kruszonką z dodatkiem musu z czarnej porzeczki wyszły piękne, czasami warto poeksperymentować.

Składniki 

  • 260g mąki typ 450
  • 140g margaryny 
  • 300g  mleka
  • 6 jajek 
  • 6 łyżek cukru 

Kruszonka 

  • 100g cukru pudru 
  • 100g mąki typ 450
  • 80g masła 
  • 4 łyżeczki kakao

Nadzienie owocowe 

  • 300 g musu z czarnej porzeczki
  • 50 g cukru 

Krem 
  • ·         1 litr   mleka 3,2
  • ·         2  budynie waniliowe 
  • ·         200g  masła
  • ·         1/2   litra śmietany 36 %
  • ·         1 szt śmietan fix 
  • ·         3-4 łyżki  cukru pudru waniliowego
  • ·         sok z  cytryny
Wykonanie 
Kruszonka
1. Do miski wkładamy cukier i masło i ucieramy.
2. Do masy dodajemy masło zagniatamy  na jednolite ciasto.
3. Kruszonkę wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość 2mm.
4.Foremką okrągła o wielkości 5cm wycinamy krążki
5. Krążki z ciasta wstawiamy do zamrażalki na około godzinę.
Ciasto parzone 
6. Do garnka wlewamy mleko dodajemy margarynę i cukier.
7.  Kiedy się zagotuje i margaryna rozpuści dodajemy mąkę.
8. Garnek pozostawiamy na małym ogniu i mieszamy by ciasto się nie przypaliło około 3 minut.
9. Całość  przekładamy do miski i studzimy.
10. Zimne ciasto przekładamy do misy miksera dodając po 1 jajku cały czas ucierając ciasto.
11. Ciasto ptysiowe przekładamy do szprycy.
12. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy za pomocą szprycy ptysie o wielkości około 4-4,5 cm.
13. Na wierzch układamy dysk z kruszonki
14. Ptysie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni  z funkcją termoobiegu na 20 minut.
15. Ptysie studzimy na kratce.
16. Odcinamy wierzch ptysia nożem
Nadzienie z owoców 
17. Mus z czarnej porzeczki zagotować.
18. Do musu dodajemy cukier.
20. Gotować do uzyskania konsystencji dżemu.
Krem
21. Do garnka wlewamy 600 ml mleka zagotowujemy.
22.Do miseczki wlewamy 200ml  mleka dodajemy budyń mieszamy.
23. Mieszając wlewamy do zagotowanego mleka. Odstawiamy do wystygnięcia.
24. Do miski wkładamy masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając.
25. Do miski wlewamy śmietanę, ubijamy dodajemy cukier puder, semix  fix sok cytryny.
26.Masę budyniową  mieszkamy z bitą śmietaną.
27Do środka ptysia wkładamy odrobinę nadzienia owocowego 
28,Szprycą nakładamy krem do ptysia. 

Brak komentarzy: