Ptysie z kruszonką kakaową
Latem częściej robimy różne słodkości z ciasta parzonego.
Jak się okazało ptysie z kruszonką z dodatkiem musu z czarnej porzeczki wyszły piękne, czasami warto poeksperymentować.
Składniki
Kruszonka
Nadzienie owocowe
Krem
Wykonanie
Kruszonka
1. Do miski wkładamy cukier i masło i ucieramy.
2. Do masy dodajemy masło zagniatamy na jednolite ciasto.
3. Kruszonkę wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość 2mm.
4.Foremką okrągła o wielkości 5cm wycinamy krążki
5. Krążki z ciasta wstawiamy do zamrażalki na około godzinę.
Ciasto parzone
6. Do garnka wlewamy mleko dodajemy margarynę i cukier.
7. Kiedy się zagotuje i margaryna rozpuści dodajemy mąkę.
8. Garnek pozostawiamy na małym ogniu i mieszamy by ciasto się nie przypaliło około 3 minut.
9. Całość przekładamy do miski i studzimy.
10. Zimne ciasto przekładamy do misy miksera dodając po 1 jajku cały czas ucierając ciasto.
11. Ciasto ptysiowe przekładamy do szprycy.
12. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy za pomocą szprycy ptysie o wielkości około 4-4,5 cm.
13. Na wierzch układamy dysk z kruszonki
14. Ptysie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni z funkcją termoobiegu na 20 minut.
15. Ptysie studzimy na kratce.
16. Odcinamy wierzch ptysia nożem
Nadzienie z owoców
17. Mus z czarnej porzeczki zagotować.
18. Do musu dodajemy cukier.
20. Gotować do uzyskania konsystencji dżemu.
Krem
21. Do garnka wlewamy 600 ml mleka zagotowujemy.
22.Do miseczki wlewamy 200ml mleka dodajemy budyń mieszamy.
23. Mieszając wlewamy do zagotowanego mleka. Odstawiamy do wystygnięcia.
24. Do miski wkładamy masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając.
25. Do miski wlewamy śmietanę, ubijamy dodajemy cukier puder, semix fix sok cytryny.
26.Masę budyniową mieszkamy z bitą śmietaną.
27Do środka ptysia wkładamy odrobinę nadzienia owocowego
28,Szprycą nakładamy krem do ptysia.
Jak się okazało ptysie z kruszonką z dodatkiem musu z czarnej porzeczki wyszły piękne, czasami warto poeksperymentować.
Składniki
- 260g mąki typ 450
- 140g margaryny
- 300g mleka
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
Kruszonka
- 100g cukru pudru
- 100g mąki typ 450
- 80g masła
- 4 łyżeczki kakao
Nadzienie owocowe
- 300 g musu z czarnej porzeczki
- 50 g cukru
Krem
- · 1 litr mleka 3,2
- · 2 budynie waniliowe
- · 200g masła
- · 1/2 litra śmietany 36 %
- · 1 szt śmietan fix
- · 3-4 łyżki cukru pudru waniliowego
- · sok z cytryny
Kruszonka
1. Do miski wkładamy cukier i masło i ucieramy.
2. Do masy dodajemy masło zagniatamy na jednolite ciasto.
3. Kruszonkę wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość 2mm.
4.Foremką okrągła o wielkości 5cm wycinamy krążki
5. Krążki z ciasta wstawiamy do zamrażalki na około godzinę.
Ciasto parzone
6. Do garnka wlewamy mleko dodajemy margarynę i cukier.
7. Kiedy się zagotuje i margaryna rozpuści dodajemy mąkę.
8. Garnek pozostawiamy na małym ogniu i mieszamy by ciasto się nie przypaliło około 3 minut.
9. Całość przekładamy do miski i studzimy.
10. Zimne ciasto przekładamy do misy miksera dodając po 1 jajku cały czas ucierając ciasto.
11. Ciasto ptysiowe przekładamy do szprycy.
12. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy za pomocą szprycy ptysie o wielkości około 4-4,5 cm.
13. Na wierzch układamy dysk z kruszonki
14. Ptysie wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni z funkcją termoobiegu na 20 minut.
15. Ptysie studzimy na kratce.
16. Odcinamy wierzch ptysia nożem
Nadzienie z owoców
17. Mus z czarnej porzeczki zagotować.
18. Do musu dodajemy cukier.
20. Gotować do uzyskania konsystencji dżemu.
Krem
21. Do garnka wlewamy 600 ml mleka zagotowujemy.
22.Do miseczki wlewamy 200ml mleka dodajemy budyń mieszamy.
23. Mieszając wlewamy do zagotowanego mleka. Odstawiamy do wystygnięcia.
24. Do miski wkładamy masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając.
25. Do miski wlewamy śmietanę, ubijamy dodajemy cukier puder, semix fix sok cytryny.
26.Masę budyniową mieszkamy z bitą śmietaną.
27Do środka ptysia wkładamy odrobinę nadzienia owocowego
28,Szprycą nakładamy krem do ptysia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz