Domowy chleb codzienny
Od kilku lat nie kupuje pieczywa w piekarni tylko sama przygotowuję. Uważam, ze najlepszy chleb to ten przygotowany w zaciszu domowym na zakwasie lub drożdżach.
Robiąc chleb na zakwasie wymaga trochę więcej czasu, a ze ostatnio brak czasu przygotowałam pyszny chleb codzienny na drożdżach.
Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje. Kto ma ochotę zapraszam do wspólnego pieczenia.
Chleb codzienny
Składniki
- · Ok. 500g mąki pszennej TOTA typ 750
- · 2g świeżych drożdży
- · 400ml wody
- · 1 łyżeczka cukru
- · 1 łyżeczki soli
Wykonanie
1. Mąkę
przesiać do miski
2. W małej
miseczce rozkruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki i wody lekko wymieszać do
połączenia składników.
3. W mące
zrobić wgłębienie i wlać zaczyn, przykryć ściereczką i pozostawić do
wyrośnięcia.
4. Do mąki z
zaczynem dodać wodę i ponownie wyrobić.
5. Ciasto
chlebowe pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
6. Ciasto
przełożyć do foremki podłużnej i odstawić do wyrośnięcia.
7. Piekarnik
nagrzać do 230 stopni i wstawić foremkę, piec około 30 minut.
8.
Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać jeszcze 10-15 minut.
9. Ostudzić
chleb na kratce.
11. Kromkę
chleba smarujemy masłem, układamy sałatę, wędlinę, ser, pomidory, świeże zioła
i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz