Domowy chleb codzienny


 Od kilku lat nie kupuje pieczywa w piekarni tylko sama przygotowuję. Uważam, ze najlepszy chleb to ten przygotowany w zaciszu domowym na zakwasie lub drożdżach.
Robiąc chleb na zakwasie wymaga trochę więcej czasu, a ze ostatnio brak czasu przygotowałam pyszny chleb codzienny na drożdżach.
  Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje. Kto ma ochotę zapraszam do wspólnego pieczenia.

Chleb codzienny
Składniki
  • ·       Ok. 500g mąki pszennej TOTA typ 750
  • ·       2g świeżych drożdży
  • ·       400ml wody
  • ·       1 łyżeczka cukru
  • ·       1 łyżeczki soli

Wykonanie
1. Mąkę przesiać do miski
2. W małej miseczce rozkruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki i wody lekko wymieszać do połączenia składników.
3. W mące zrobić wgłębienie i wlać zaczyn, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

4. Do mąki z zaczynem dodać wodę i ponownie wyrobić.
5. Ciasto chlebowe pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
6. Ciasto przełożyć do foremki podłużnej i odstawić do wyrośnięcia.

7. Piekarnik nagrzać do 230 stopni i wstawić foremkę, piec około 30 minut.
8. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać jeszcze 10-15 minut.
9. Ostudzić chleb na kratce.

11. Kromkę chleba smarujemy masłem, układamy sałatę, wędlinę, ser, pomidory, świeże zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Prześlij komentarz