Gołąbki z młodej kapusty
Będąc na targu zobaczyłam piękną główką kapusty, nie mogłam przejść obok niej obojętnie. Zastanawiałam się co z niej zrobić, gołąbki a może surówkę?
Gołąbki młodej kapusty
·
1główka młodą kapustę
·
1kg mięsa karkówki wieprzowej
·
2 jajka
·
3 łyżki bułki tartej
·
3 łyżki koncentratu pomidorowego
·
sól morską
·
pieprz kolorowy
·
ziele angielskie
·
listek laurowy
wykonanie
1. Kapustę sparzyć gorącą wodą i zdjąć liście zostawić
do wystygnięcia.
2. Mięso zmielić w maszynce do mięsa.
3.Do karkówki dodajemy bułkę tarką, jajka i doprawiamy do smaku
przyprawami, dokładnie wyrabiamy
3. Na liściu z
kapusty układamy kuliki mięsne i zawijamy.
4.Gołąbki układamy w
garnku zalewamy 1 litrem wrzącej wody dodajemy przyprawy liście laurowe, ziele
angielskie, kilka ziaren pieprzu czarnego i koncentrat pomidorowy.
5.Gotujemy około 1
godzinę, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz