Drożdżówki z grzybami i serem

Ciasto drożdżowe króluje w większości domów włoskich i polskich  z uwagi na jego nie ograniczone możliwości komponowania z rożnymi dodatkami.  Połączyłam polską z włoską tradycją zrobiłam pyszne bułeczki z grzybami i serem mozzarella, które zadowolą nie jednego smakosza. Drożdżówki z serem i mozzarellą są pyszne na zimno i gorąco.  Podane z barszczykiem  czerwonym czynią danie wyjątkowym.

Składniki

  • ·        ½ kg mąki pszennej
  • ·        5 dag drożdży
  • ·        3 dag masła
  • ·        1 dag cukru
  • ·        500ml mleka
  • ·        Szczypta soli
Nadzienie

  • ·        200g grzybów kurek
  • ·        200g grzybów prawdziwków
  • ·        100g sera mozzarella Galbani,
  • ·        1 szt cebula czerwona
  • ·        masło klarowane
  • ·        tymianek do smaku
  • ·        sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Do miski wkładamy drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy łyżkę mąki i jedną lub dwie mleka. Do drugiej miski wsypujemy połowę mąki, zalewamy  ciepłym mlekiem i dodajmy rozczyn z pierwszej miski, dokładnie mieszamy i odstawiamy  w ciepłe miejsce na około 40 minut.  Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, sól i wyrabiamy ciasto aż będzie lśniące i gładkie. Ostawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.  
1.      
4   Przygotowanie nadzienia.
Kurki i prawdziwki dokładnie oczyszczamy.  Prawdziwki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka.  Na rozgrzanej patelni na maśle smażymy grzyby, cebulę, dodajemy tymianek doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do zimnego farszu dodajemy pokrojony ser mozzarella i dokładnie mieszamy. Z ciasta za pomocą filiżanki wycinamy okrągłe bułeczki. Na środek krążka nakładamy farsz i formułujemy okrągłe bułeczki, które smarujemy roztrzepanym jajkiem.  
9  Na wierzchu bułeczki układamy usmażone prawdziwki, kurki i ser mozzarella.Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut do uzyskania złotego koloru
1 Bułeczki posypiemy świeżymi ziołami J

Włoska strona lata z Galbani
Prześlij komentarz