Drożdżówki z grzybami i serem
Ciasto drożdżowe króluje w większości domów włoskich i polskich z uwagi na jego nie ograniczone możliwości komponowania z rożnymi dodatkami. Połączyłam polską z włoską tradycją zrobiłam pyszne bułeczki z grzybami i serem mozzarella, które zadowolą nie jednego smakosza. Drożdżówki z serem i mozzarellą są pyszne na zimno i gorąco. Podane z barszczykiem czerwonym czynią danie wyjątkowym.
- · ½ kg mąki pszennej
- · 5 dag drożdży
- · 3 dag masła
- · 1 dag cukru
- · 500ml mleka
- ·
Szczypta soli
Nadzienie
- · 200g grzybów kurek
- · 200g grzybów prawdziwków
- · 100g sera mozzarella
- · 1 szt cebula czerwona
- · masło klarowane
- · tymianek do smaku
- ·
sól i pieprz do
smaku
Wykonanie
Do miski wkładamy drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy łyżkę mąki i jedną lub dwie mleka. Do drugiej miski wsypujemy połowę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i dodajmy rozczyn z pierwszej miski, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, sól i wyrabiamy ciasto aż będzie lśniące i gładkie. Ostawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Do miski wkładamy drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy łyżkę mąki i jedną lub dwie mleka. Do drugiej miski wsypujemy połowę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i dodajmy rozczyn z pierwszej miski, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, sól i wyrabiamy ciasto aż będzie lśniące i gładkie. Ostawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
1.
4 Przygotowanie nadzienia.
Kurki i prawdziwki dokładnie oczyszczamy. Prawdziwki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Na rozgrzanej patelni na maśle smażymy grzyby, cebulę, dodajemy tymianek doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do zimnego farszu dodajemy pokrojony ser mozzarella i dokładnie mieszamy. Z ciasta za pomocą filiżanki wycinamy okrągłe bułeczki. Na środek krążka nakładamy farsz i formułujemy okrągłe bułeczki, które smarujemy roztrzepanym jajkiem.
9 Na wierzchu bułeczki układamy usmażone
prawdziwki, kurki i ser mozzarella.Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180
stopni i pieczemy około 15-20 minut do uzyskania złotego koloru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz