Ser mozzarella w oleju lnianym.

 Podczas tygodnia greckiego w pewnym sklepie kupiłam ser mozzarella w oleju, który jest idealny do sałatek, jako przekąska.

Ser nie jest w ciągłej sprzedaży. W głowie powstał pomysł zrobienia w domu sera mozzarella w oleju, muszę przyznać był to genialny pomysł.
Ser wyszedł dużo lepszy od tego ze sklepu, dodatkowo dodając ulubiony zioła i przyprawy mam swój ulubiony smak.
Skłądniki
  • 100g sera mozzarella Galbani
  • świeża czerwona papryka. 
  • świeża żółta papryka. 
  • kawałek papryczki chilli.
  • 2 ząbki czosnku.  
  •  kilka ziaren czarnego pieprzu
  •  sok 1/2  cytryny.
  • bazylia. 
  • tymianek lub ulubione zioła.
  •  około 250ml oleju lnianego 

Wykonanie 
Ser mozzarella pokroić  na mniejsze kawałki Paprykę i papryczkę chilli pokroić na drobno. Obrany czosnek pokroić w plasterki.

Do słoika włożyć paprykę, czosnek ser mozzarella,  zioła, pieprz, wlać sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Całość zalać olejem lnianym. Słoiki zakręcić i wstawić do lodówki. Ser jest gotowy do spożycia po 24 godzinach.
Włoska strona lata z Galbani
Prześlij komentarz