Danisze z brzoskwiniami
Danisze z brzoskwiniami to tradycyjne ciasto duńskie, rodzaj ciasta francuskiego z dodatkiem drożdży. Ciasto jest pracochłonne i wymaga trochę czasu, zapewniam Was warto je zrobić
Smak struktura ciasta wynagrodzi naszą prace. Danisze możemy przygotować z różnymi nadzieniami, z serem z owocami i na co macie ochotę :)
Danisze z brzoskwiniami
ciasto
·
120 ml ciepłej wody
·
250 ml mleka o temperaturze pokojowej
·
2 duże jajka o temperaturze pokojowej
·
700 g mąki pszennej chlebowej
·
30 g świeżych
·
2 łyżeczka soli
·
50 g drobnego cukru
·
500 g masła,
zimnego posiekanego na pół cm kawałki
Na nadzienie
·
świeże brzoskwinie
Kruszonka
·
½ szkl pierników
·
ok 80g masła
·
Ok 40g cukru pudru
·
½ szkl mąki
1.Do miseczki wlać wodę, mleko,
wbić jajka i roztrzepać widelcem. Odstawić na chwilę
2.Do większej miski nasypać mąkę cukier i sól, dodać drożdże,
wymieszać.
3.Dodać zimne kawałki masła i miksować powoli, by
składniki się połączyły, ale dość krótko! - kawałki masła muszą być nadal
widoczne.
4. Do masy
dodać zawartość miseczki i wymieszać rękoma lub szpatułką. Nie wyrabiać: ciasto
powinno być lekko klejące i koniecznie z
kawałkami masła.
5. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do
lodówki na całą noc lub do 4 dni.
6.By dokończyć ciasto, po
wyciągnięciu z lodówki pozostawić je w temperaturze pokojowej przez 1
godzinę.
7. Rozwałkować na kwadrat ok. 50
x 50 cm. Można podsypywać mąką. Złożyć ciasto na 3 części, jak list (boki zagięte maja być teraz na dole i
na górze). Ciasto odwrócić o 90º, tak, by zagięte boki były teraz po prawej i
po lewej stronie ciasta.
8. Ciasto w takiej postaci znów
wałkujemy na kwadrat, jaki mieliśmy na początku. Te
czynności powtarzamy trzykrotnie, aż uzyskamy duży gotowy płat ciasta
duńskiego, z którego powstanie około 12 pysznych ciastek duńskich. Płat powinien
mieć grubość około 0,5 cm. Można go przed pracą schłodzić w lodówce przez 30
minut (musi być owinięty folią), lub zostawić w lodówce do 4 dni
(pod warunkiem że nie zrobiliśmy tego wcześniej.
9 .Ciasto podzielić na części kwadraty koła.
10. Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miski i rękoma formułować kruszonkę.
11. Brzoskwinie umyć i obrać ze skórki. Pokroić na połówki.
12 Na środek nałożyć brzoskwinie i ułożyć na blaszce, przykryć, pozostawić do
wyrośnięcia na 1-1,5 ha w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość, być
miękkie i puszyste.
13. Przed pieczeniem każde ciastko posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka posypać kruszonką
13. Przed pieczeniem każde ciastko posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka posypać kruszonką
14 Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni do
zarumienia.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz