Danisze z brzoskwininami


Danisze z brzoskwiniami to tradycyjne ciasto duńskie, rodzaj ciasta francuskiego z dodatkiem drożdży. Ciasto jest pracochłonne i wymaga trochę czasu, zapewniam Was warto je zrobić
Smak struktura ciasta wynagrodzi naszą prace. Danisze możemy przygotować z różnymi nadzieniami, z serem z owocami i na co macie ochotę :) 
 

Danisze z brzoskwiniami 
ciasto

·          120 ml ciepłej wody 
·          250 ml mleka o temperaturze pokojowej 
·          2 duże jajka o temperaturze pokojowej 
·          700 g mąki pszennej chlebowej 
·          30 g świeżych 
·          2 łyżeczka soli 
·          50 g drobnego cukru 
·          500 g masła, zimnego posiekanego na pół cm kawałki 
Na nadzienie
·           świeże brzoskwinie
Kruszonka
·           ½ szkl pierników
·           ok 80g masła
·          Ok 40g cukru pudru
·           ½ szkl mąki

 Wykonanie
1.Do miseczki wlać wodę, mleko, wbić jajka i roztrzepać widelcem. Odstawić na chwilę
2.Do większej miski nasypać mąkę cukier i sól, dodać drożdże, wymieszać.
3.Dodać zimne kawałki masła i miksować powoli, by składniki się połączyły, ale dość krótko! - kawałki masła muszą być nadal widoczne.
4.  Do masy dodać zawartość miseczki i wymieszać rękoma lub szpatułką. Nie wyrabiać: ciasto powinno być lekko klejące i koniecznie z kawałkami masła.
5. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub do 4 dni. 
6.By dokończyć ciasto, po wyciągnięciu  z lodówki pozostawić je w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.
7. Rozwałkować na kwadrat ok. 50 x 50 cm. Można podsypywać mąką. Złożyć ciasto na 3 części, jak list (boki zagięte maja być teraz na dole i na górze). Ciasto odwrócić o 90º, tak, by zagięte boki były teraz po prawej i po lewej stronie  ciasta.
8. Ciasto w takiej postaci znów wałkujemy na kwadrat, jaki mieliśmy na początku. Te czynności powtarzamy trzykrotnie, aż uzyskamy duży gotowy płat ciasta duńskiego, z którego powstanie około 12 pysznych ciastek duńskich. Płat powinien mieć grubość około 0,5 cm. Można go przed pracą schłodzić w lodówce przez 30 minut (musi być owinięty folią), lub zostawić w lodówce do 4 dni (pod warunkiem że nie zrobiliśmy tego wcześniej.
9 .Ciasto podzielić na części kwadraty koła.
10. Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miski i rękoma formułować kruszonkę.
11. Brzoskwinie umyć i obrać ze skórki. Pokroić na połówki.
12 Na środek nałożyć brzoskwinie  i ułożyć na blaszce, przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 ha w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość, być miękkie i puszyste. 
13. Przed pieczeniem każde ciastko posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka posypać kruszonką
14  Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienia.

.

Prześlij komentarz