Babka piaskowa z pierniczkami


Babka piaskowa z pierniczkami

Składniki 
·          ·       1 szkl mąki pszennej
·          ·       ½ szkl mąki ziemniaczanej
·          ·       1 opakowanie budyniu śmietankowego
·          ·       1 ½ szkl cukru pudru
·          ·       5 jajek
·          ·       2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
·          ·       250 margaryny
·          ·       Duża łyżka otartej skórki z pomarańczy
·    ·       aromat waniliowy
·    Pierniczki firmy Kopernik
·    Polewa czekoladowa



Wykonanie
 1. W misie robota ubijamy białka pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej piany stopniowo dodajemy po jednym żółtku.
2.W misce mieszamy dwa rodzaje mąki, budyń i proszek do pieczenia.
3. Do ubitej do białości mamy stopniowo dodajemy sypkie składniki dokładnie wyrabiamy.
4. Na masę lejemy wrzący tłuszcz. Po minusie na średnich obrotach składniki ciasta łączymy
5 Dodajemy skórkę i aromat delikatne mieszamy.
6. Do przygotowanej formy na babkę wysmarowanej masłem wlewamy połowę ciasta piaskowego.
8.Na środku ułożyć pierniczki, lekko wciskając je w ciasto. Resztą ciasta rozłożyć na bokach i środku. Wyrównać
7. Babkę pieczemy w nagrzanym  piekarniku 160 stopni przez około 50 minut. Ciasto sprawdzamy patykiem do szaszłyków, kiedy jest suchy wyjmujemy.
8.Babkę wyjmujemy z formy po około 10 minut
9. Ostudzoną babkę polewamy polewą czekoladą wierzch dekorujemy pierniczkami.



Prześlij komentarz