Babka piaskowa z pierniczkami
Babka piaskowa z pierniczkami
·
· 1 szkl mąki
pszennej
·
· ½ szkl mąki
ziemniaczanej
·
· 1
opakowanie budyniu śmietankowego
·
· 1 ½ szkl
cukru pudru
·
· 5 jajek
·
· 2 płaskie
łyżeczki proszku do pieczenia
·
· 250 margaryny
·
· Duża łyżka
otartej skórki z pomarańczy
· · aromat
waniliowy
· Pierniczki
firmy Kopernik
· Polewa
czekoladowa
Wykonanie
1. W misie
robota ubijamy białka pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej
piany stopniowo dodajemy po jednym żółtku.
2.W misce mieszamy
dwa rodzaje mąki, budyń i proszek do pieczenia.
3. Do
ubitej do białości mamy stopniowo dodajemy sypkie składniki dokładnie
wyrabiamy.
4. Na masę lejemy
wrzący tłuszcz. Po minusie na średnich obrotach składniki ciasta łączymy
5 Dodajemy skórkę i
aromat delikatne mieszamy.
6. Do przygotowanej
formy na babkę wysmarowanej masłem wlewamy połowę ciasta piaskowego.
8.Na środku ułożyć
pierniczki, lekko wciskając je w ciasto. Resztą ciasta rozłożyć na bokach i
środku. Wyrównać
7. Babkę pieczemy w
nagrzanym piekarniku 160 stopni przez około 50 minut. Ciasto
sprawdzamy patykiem do szaszłyków, kiedy jest suchy wyjmujemy.
8.Babkę wyjmujemy z
formy po około 10 minut
9. Ostudzoną babkę polewamy polewą czekoladą
wierzch dekorujemy pierniczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz