Domowy pieczony schab


Sezon na domowe wędliny wciąć trwa. Zawsze przed świętami testuje różne przepisy. Myślę ze tym razem będzie podobnie. Schab wyszedł bardzo soczysty, delikatny rozpływa się w ustach. Na pewno zrobię na święta, Wam też polecam :) 

  • 1 kg schabu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka  pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka majeranku
PRZYGOTOWANIE
  1. Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Schab nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym czosnkiem.
  3. Zamknąć szczelnie w naczyniu i wstawić do lodówki na 1 dobę.
  4. Mięso przełożyć do rękawa, pozostawiając dużo wolnego miejsca, zamknąć klamrami i nakłuć igłą
  5. Piec przez 1 godzinę w 180 st. C (grzanie góra-dół


Prześlij komentarz