Gotowana golonka z warzywami


Polacy kochają golonkę,przygotowując na wiele sposobów.  Najbardziej klasyczny przepis na przygotowanie golonki to gotowana z warzywami w wodzie. Jest pyszna, delikatna rozpływa się w ustach :) 
Gotowana golonka z warzywami
  • 1 duża golonka wieprzowa
  • ¼ szt selera,
  • 3 średnie marchewki,
  • 1 średnia pietruszki,
  • 1 duży por,
  • sól, pieprz,
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie
Dokładnie myjemy pod strumieniem zimnej wody i wkładamy do dużego garnka.Zalewamy wodą tak, aby golonka nie wystawała nad jej poziom. Doprowadzamy do stanu wrzenia, aż pojawią się pierwsze „szumowiny”, usuwamy je łyżką, dodajemy wszystkie obrane i umyte jarzyny oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy ok. 3 do 3,5 godziny.



Prześlij komentarz