Gotowana golonka z warzywami
Polacy kochają golonkę,przygotowując na wiele sposobów. Najbardziej klasyczny przepis na przygotowanie golonki to gotowana z warzywami w wodzie. Jest pyszna, delikatna rozpływa się w ustach :)
- 1 duża
golonka wieprzowa
- ¼ szt
selera,
- 3 średnie marchewki,
- 1
średnia pietruszki,
- 1 duży
por,
- sól,
pieprz,
- kilka
liści laurowych
- kilka
ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie
Dokładnie myjemy pod
strumieniem zimnej wody i wkładamy do dużego garnka.Zalewamy wodą tak, aby golonka nie wystawała
nad jej poziom. Doprowadzamy do stanu
wrzenia, aż pojawią się pierwsze „szumowiny”, usuwamy je łyżką, dodajemy wszystkie
obrane i umyte jarzyny oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy ok. 3 do
3,5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz