Bułki śniadaniowe


Domowe bułki, tak bardzo nam znane, nie zawsze piękne o idealnym kształcie ale zapachem i smakiem zachwycą każdego smakosza.
Bułeczki możemy przygotować na śniadanie, kolację, przekąskę. Bułeczki  są długo świeże. 


Bułki śniadaniowe 10szt
Składniki
  • ·       400g mąki pszennej typ 750
  • ·       20g drożdży
  • ·       1 jajko
  • ·       200ml mleka
  • ·       2 łyżeczki cukru
  • ·       5o g zimnego pokrojonego masła
  • ·       7 g soli

Wykonanie
1.Do miski przesiać mąkę dodać masło i sól utrzeć.
2. W małej miseczce rozkruszyć drożdże, dodać cukier  i 4 łyżki mleka wymieszać.
3. W misce z mąką zrobić wgłębienie wlać zaczyn i pozostałe mleko wymieszać.
4. Do masy dodać roztrzepane jajko i ponownie wymieszać,
5. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

6. Z wyrośniętego ciasta formować małe bułki.
7. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
8. Pozostawić do wyrodnienia na około 30minut
9. Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika 230 stopni na 5 minut
10. Zmniejszyć temperaturę na 200 stopni i piec około 5-10 minut do zarumienia.
11. Bułki studzić na kratce.
12. Bułki posmarować masłem i konfiturą z owoców.


Prześlij komentarz