Bułki śniadaniowe
Domowe bułki, tak bardzo nam znane, nie zawsze piękne o idealnym kształcie ale zapachem i smakiem zachwycą każdego smakosza.
Bułki
śniadaniowe 10szt
Składniki
- · 400g mąki pszennej typ 750
- · 20g drożdży
- · 1 jajko
- · 200ml mleka
- · 2 łyżeczki cukru
- · 5o g zimnego pokrojonego masła
- · 7 g soli
Wykonanie
1.Do miski
przesiać mąkę dodać masło i sól utrzeć.
2. W małej
miseczce rozkruszyć drożdże, dodać cukier
i 4 łyżki mleka wymieszać.
3. W misce z
mąką zrobić wgłębienie wlać zaczyn i pozostałe mleko wymieszać.
4. Do masy
dodać roztrzepane jajko i ponownie wymieszać,
5. Ciasto
przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
6. Z wyrośniętego
ciasta formować małe bułki.
7. Bułki
układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
8.
Pozostawić do wyrodnienia na około 30minut
9. Bułki
wstawić do nagrzanego piekarnika 230 stopni na 5 minut
10.
Zmniejszyć temperaturę na 200 stopni i piec około 5-10 minut do zarumienia.
11. Bułki
studzić na kratce.
12. Bułki
posmarować masłem i konfiturą z owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz