Domowy pasztet
Na świątecznym stole królują domowe wyroby jednym z nich jest domowy pasztet z różnych mięs. Bardzo łatwo go przygotować i zaskoczyć domowników. Do przygotowania pasztetu potrzebujemy dobrej jakości mięsa wieprzowego, drobiu i innych składników. Pasztet wyszedł bardzo delikatny rozpływający się w ustach :) Poezja smaku :)
Składniki
· 1kg karkówki
· 1 kg mięsa z kaczki
· 1kg mięsa z kurczaka
· ½ kg boczku
· 1królik około 1,5 kg
· 30 dag słoniny
· 50 dag drobiowej wątróbki
· 3 listki laurowe
· ziele angielskie.
· 10 surowych jajek
· sól, pieprz, gałka muszkatołowa
· 2 marchewki
· 2 pietruszki
Sposób przygotowania
Mięso z królika, kurczaka, kaczki, karkówki pokroić
na mniejsze kawałki Wlać wodę. Dodać przyprawy ziele angielskie, liście
laurowe, ziarenka pieprzu, marchewkę i pietruszkę Zagotować następnie gotować
na małym ogniu do miękkości mięso. Boczek pokroić na mniejsze kawałki następnie
przesmażyć na rozgrzanej patelni.Wątróbkę umyć, usunąć
błon, przesmażyć na oleju Odstawiamy wszystkie składniki pasztetu
do ostygnięcia, a potem mielemy w maszynce do mięsa na małym sitku dwukrotnie Do masy mięsnej
dodajemy surowe jajka, doprawiamy solą i pieprzem, gałki muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Farsz
mięsny miksujemy blenderem na jednolitą masę.Wkładamy do formy masę
mięsną, Na wierzchu układamy cienkie paski słoniny, Wstawiamy do nagrzanego
piekarnika 180 stopni około 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz