Domowy pasztet


Na świątecznym stole królują domowe wyroby jednym z nich jest domowy pasztet z różnych mięs. Bardzo łatwo go przygotować i zaskoczyć domowników. Do przygotowania pasztetu potrzebujemy dobrej jakości mięsa wieprzowego, drobiu i innych składników. Pasztet wyszedł bardzo delikatny rozpływający się w ustach :) Poezja smaku :) 

Pasztet świąteczny
Składniki 
·          1kg karkówki
·          1 kg mięsa z kaczki
·          1kg mięsa z kurczaka
·          ½ kg boczku
·          1królik około 1,5 kg
·          30 dag słoniny
·          50 dag drobiowej wątróbki
·          3 listki laurowe
·          ziele angielskie.
·      10 surowych jajek
·          sól, pieprz, gałka muszkatołowa
·          2 marchewki
·          2 pietruszki

Sposób przygotowania
  Mięso z królika, kurczaka, kaczki, karkówki pokroić na mniejsze kawałki Wlać wodę. Dodać przyprawy ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu, marchewkę i pietruszkę Zagotować następnie gotować na małym ogniu do miękkości mięso. Boczek pokroić na mniejsze kawałki następnie przesmażyć na rozgrzanej patelni.Wątróbkę umyć, usunąć błon, przesmażyć na oleju Odstawiamy wszystkie składniki pasztetu do ostygnięcia, a potem mielemy w maszynce do mięsa na małym sitku dwukrotnie Do masy mięsnej dodajemy surowe jajka, doprawiamy solą i pieprzem, gałki muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Farsz mięsny miksujemy blenderem na jednolitą masę.Wkładamy do formy masę mięsną, Na wierzchu układamy cienkie paski słoniny, Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni około 1 godzinę.



Brak komentarzy: