Zielone kopytka ze szpinakiem


Za kilkanaście godzin przywitamy 2019, dziękując za miniony rok z nadzieją ze nowy będzie lepszy z nowymi postanowieniami.
Z realizacją niektórych bywa różnie, ale liczą się dobre chęci i małe kroki by je osiągnąć. Jednym z moim postanowień jest zmiana trybu życia.
Na pewno jednym z nich jest większa aktywność fizyczna, rewolucja na talerzu.
Jako pierwszy przygotowałam pyszne zielone kopytka z dodatkiem soku ze szpinaku.
Kluski wyszły mięciutkie, delikatne , rozsypywacze się w ustach i zdrowe.   

Kluski ze szpinakiem 
  • ·       500g  ugotowanych  ziemniaków
  •       250 g świeżego szpinaku
  •       1 łodyga brokułu
  • ·        Około 1 szkl mąki pszennej
  • ·       Jajko










Sos
  • ·       Masło
  • ·       pestki granatu
  • ·       orzechy włoskie
  • ·       Sól
  • ·       Pieprz do smaku

Wykonanie
 W osolnej wodzie gotujemy około 5 minut  łodygę brokułu. 
Wyciskamy sok ze szpinaku w wyciskarce wolnoobrotowej 
 Ziemniaki, łodygę  brokułu  przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
 Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, sok ze szpinaku, mąkę pszenną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na wyspanej mące stolicy z ciasta formułujemy wałeczki, które kroimy na kluski 
Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, od momentu wypłynięcia gotujemy około 3 minuty. Łyżką cedzakową wyławiamy na talerz.

/Masło roztapiamy na patelni, podgrzewamy aż będzie lekko brązowe, dodajemy posiekane orzechy włoskie.

8/Gorącym masłem  polewamy kluski, posypujemy pestkami granatu.






Brak komentarzy: