Zielone kopytka ze szpinakiem
Za kilkanaście godzin przywitamy 2019, dziękując za miniony rok z nadzieją ze nowy będzie lepszy z nowymi postanowieniami.
Z realizacją niektórych bywa różnie, ale liczą się dobre chęci i małe kroki by je osiągnąć. Jednym z moim postanowień jest zmiana trybu życia.Jako pierwszy przygotowałam pyszne zielone kopytka z dodatkiem soku ze szpinaku.
Kluski ze szpinakiem
- · 500g ugotowanych ziemniaków
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 łodyga brokułu
- · Około 1 szkl mąki pszennej
- · Jajko
Sos
- · Masło
- · pestki granatu
- · orzechy włoskie
- · Sól
- · Pieprz do smaku
Wykonanie
W osolnej wodzie gotujemy około 5 minut łodygę brokułu.
Wyciskamy sok ze szpinaku w wyciskarce wolnoobrotowej
Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko,
sok ze szpinaku, mąkę pszenną. Doprawiamy
do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na wyspanej mące stolicy z ciasta formułujemy
wałeczki, które kroimy na kluski
Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, od momentu wypłynięcia gotujemy około
3 minuty. Łyżką cedzakową wyławiamy na talerz.
/Masło roztapiamy na patelni, podgrzewamy aż będzie lekko brązowe, dodajemy
posiekane orzechy włoskie.
8/Gorącym masłem polewamy kluski,
posypujemy pestkami granatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz