Zielone kopytka ze szpinakiem


Za kilkanaście godzin przywitamy 2019, dziękując za miniony rok z nadzieją ze nowy będzie lepszy z nowymi postanowieniami.
Z realizacją niektórych bywa różnie, ale liczą się dobre chęci i małe kroki by je osiągnąć. Jednym z moim postanowień jest zmiana trybu życia.
Na pewno jednym z nich jest większa aktywność fizyczna, rewolucja na talerzu.
Jako pierwszy przygotowałam pyszne zielone kopytka z dodatkiem soku ze szpinaku.
Kluski wyszły mięciutkie, delikatne , rozsypywaczce się w ustach,i zdrowe.   

Kluski ze szpinakiem 
  • ·       500g tłuczonych  ziemniaków
  •       250 g świeżego szpinaku
  • ·        Około 1 szkl mąki pszennej
  • ·       Jajko










Sos
  • ·       Masło
  • ·       pestki granatu
  • ·       orzechy włoskie
  • ·       Sól
  • ·       Pieprz do smaku

Wykonanie
1/ Wyciskamy sok ze szpinaku w wyciskarce wolnoobrotowej One Stop 

2/ Ziemniaki, różyczki brokułu przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
3/ Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, sok ze szpinaku, mąkę pszenną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

4/Na wyspanej mące stolicy z ciasta formułujemy wałeczki, które kroimy na kluski 
5/Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, od momentu wypłynięcia gotujemy około 3 minuty. Łyżką cedzakową wyławiamy na talerz.

6/Masło roztapiamy na patelni, podgrzewamy aż będzie lekko brązowe,dodajemy posiekane orzechy włoskie.

8/Gorącym masłem  polewamy kluski, posypujemy pestkami granatu.






Brak komentarzy: