Domowe pyzy z mięsem


 Bardzo często na naszym stole pojawią się potrawy regionalne według dnawych receptur.
Uwielbiam potrawy z ziemniaków, które przygotowuję na wiele sposobów.  Na prośbę mojej rodziny zrobiłam domowe pyzy z mięsem, które  wyszły rewelacyjne w smaku


. Pyzy z mięsem możemy podać jako zimowy obiad lub na kolację. Moje ulubione to odsmażane na oleju z dużą ilością zasmażki :) Pyzy z mięsem wyszły przepyszne.

Składniki
  • ·       1kg ziemniaków
  • ·       4 łyżki mąki pszennej 
  • ·       3 jajka
  • ·       1 łyżeczka natur do ziemniaków zziołami
  • ·       sól

Na farsz
  • ·       40dag karkówki
  • ·       30dag boczku
  • ·       1 cebula
  • ·       sól, pieprz
  • ·       1 łyżeczka natur pikantna z chilli.
  • ·       ziele angielskie
  • ·       Liście laurowe

Zasmażka
  • ·       20dag boczku
  • ·       1 cebula
  • ·       Olej
  • ·       pieprz i sól do smaku

Wykonanie
 ziemniaki obrać, połowę ugotować, ostudzić i zmielić w maszynce do mięsa. Ziemniaki obieramy przesuszamy przez wyciskarkę wolnoobrotową. Skrobię, która pozostaje na dnie pojemnika dodajemy do ziemniaków Wymieszać ugotowane i surowe ziemniaki dodać mąkę, 2 jajka, doprawić do smaku solą, przyprawą do ziemniaków. Masę zagnieść.

 Mięso pokroić na mniejsze kawałki, następnie usmażyć z dodatkiem przyprawy pikantnej z chilli, liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Cebulę usmażyć na oleju Usmażone mięso zmielić w maszynce do mięsa, podsmażoną cebulką. Do masy mięsnej dodać jajko, przyprawy dokładnie wymieszać.

Z masy uformować płaski placuszek, nałożyć na nie farsz i skleić nadając krągły kształt. Gotować w osolonym wrzątku  do momentu wypłynięcia około 10 minut
Boczek kroimy na kawałki, cebulkę obieramy i siekamy. Boczek i cebulkę podsmażamy na oleju, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.  Pyzy polewamy boczkiem, cebulką i tłuszczykiem..

1
Vegeta Natur - Inspirowane Naturą
Prześlij komentarz