Domowe pyzy z mięsem
Bardzo często na naszym stole pojawią się potrawy regionalne według dnawych receptur.
Uwielbiam potrawy z ziemniaków, które przygotowuję na wiele sposobów. Na prośbę mojej rodziny zrobiłam domowe pyzy z mięsem, które wyszły rewelacyjne w smaku
Składniki
- · 1kg ziemniaków
- · 4 łyżki mąki pszennej
- · 3 jajka
- · 1 łyżeczka natur do ziemniaków zziołami
- · sól
Na farsz
- · 40dag karkówki
- · 30dag boczku
- · 1 cebula
- · sól, pieprz
- · 1 łyżeczka natur pikantna z chilli.
- · ziele angielskie
- · Liście laurowe
Zasmażka
- · 20dag boczku
- · 1 cebula
- · Olej
- · pieprz i sól do smaku
Wykonanie
ziemniaki obrać, połowę ugotować, ostudzić i
zmielić w maszynce do mięsa. Ziemniaki obieramy przesuszamy przez
wyciskarkę wolnoobrotową. Skrobię, która pozostaje na dnie pojemnika dodajemy
do ziemniaków Wymieszać ugotowane i surowe ziemniaki dodać
mąkę, 2 jajka, doprawić do smaku solą, przyprawą do ziemniaków. Masę
zagnieść.
Mięso pokroić
na mniejsze kawałki, następnie usmażyć z dodatkiem przyprawy pikantnej z chilli,
liśćmi laurowymi, zielem angielskim. Cebulę usmażyć na oleju Usmażone
mięso zmielić w maszynce do mięsa, podsmażoną cebulką. Do masy mięsnej dodać
jajko, przyprawy dokładnie wymieszać.
Z masy uformować płaski
placuszek, nałożyć na nie farsz i skleić nadając krągły kształt. Gotować
w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia około 10 minut
Boczek kroimy na kawałki, cebulkę obieramy i
siekamy. Boczek i cebulkę podsmażamy na oleju, doprawiamy do smaku pieprzem i
solą. Pyzy polewamy boczkiem, cebulką i tłuszczykiem..
1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz