Domowy kotlet mielony

Tradycyjną kuchnię polską wszyscy znają, bardzo często przypomina mam smaki dzieciństwa.

Dość dawno zmieniłam nawyki żywieniowe, niektóre potrawy zostały wykreślone z menu.

Dość dawno nie jadłam domowego kotleta mielonego, dziś przygotowałam bardzo smaczne, rewelacyjne w smaku kotlety mielone.
 Domowe kotlety mielone
Składniki
·              500g mięsa z karkówki
·        100g boczku
·        1 bułka pszenna czerstwa
·        1 cebula
·        1 jajko
·        1 łyżeczka Vegeta natur do gulaszu 
·        ziemniaki
·        Surówka z białej kapusty

Wykonanie
1 Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić w maszynce do mięsa.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy.
3. Bulkę namoczyć w wodzie, aż sanie się miękka

4. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przyprawę do gulaszu, namoczoną bułkę bulkę, cebulę. Dokładnie mieszamy.
5. Z mięsa formujemy w kształcie  podłużne kotleciki, które spłaszczamy
6. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.


Brak komentarzy: