Golonka pieczona w piekarniku podana z opiekanymi ziemniakami.

Przepyszna i uznana przez najbardziej wybrednych smakoszy, pyszna pieczona golonka podana z pieczonymi ziemniakami, rozpływająca się ustach.



Golonka pieczona w piekarniku
Składniki 

·          5szt  golonek wieprzowych

Marynata 

·          1 litr piwa
·          3 ząbki czosnku
·          2 łyżki suszonego tymianku
·          2 łyżki majeranku
·          5 liści laurowych
·          2  łyżeczki soli
·          1 łyżeczka pieprzu


Dodatkowo 

·          4 marchewki
·          2 pietruszki
·          1 seler
·          3 cebule

 Dodatkowo 




wykonanie
1/ Golonkę opalamy nad palnikiem gazowym, myjemy następnie osuszamy.

2/ Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty. Mieszanką przypraw nacieramy golonki, przekładamy do garnka zalewamy piwem ,tak, by golonki były przykryte. Ostawiamy na noc
3/ Następnego dnia golonki gotujemy do miękkości na małym ogniu, po około godzinie dodajemy warzywa gotujemy jeszcze 30 minut.
4/ Garnek ceramiczny wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni.pieczemy do miękkości i chrupiącej skórki

5/ Ziemniaki obieramy,następnie gotujemy je na pół twardo w osolonej wodzie.Na gorącej patelni wysmarowanej olejem wkładamy pokrojone ziemniaki na ćwiartki, posypujemy rozmarynem i papryką słodką.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Mam pytanie: czy te golonki na drugi dzień wyciągamy z marynaty i gotujemy w wodzie, czy gotujemy w tej marynacie/piwie?