Golonka pieczona w piekarniku podana z opiekanymi ziemniakami.
Przepyszna i uznana przez najbardziej wybrednych smakoszy, pyszna pieczona golonka podana z pieczonymi ziemniakami, rozpływająca się ustach.
Golonka pieczona w piekarniku
Golonka pieczona w piekarniku
Składniki
·
1 litr piwa
·
3 ząbki czosnku
·
2 łyżki suszonego tymianku
·
2 łyżki majeranku
·
5 liści laurowych
·
2 łyżeczki soli
·
1 łyżeczka pieprzu
Dodatkowo
·
4 marchewki
·
2 pietruszki
·
1 seler
·
3 cebule
Dodatkowo
- kilka ziemniaków
- 1 łyżeczka vegety natur z koperkiem
- rozmaryn
- słodka papryka
2/ Do miseczki
wkładamy wszystkie składniki marynaty. Mieszanką przypraw nacieramy golonki, przekładamy
do garnka zalewamy piwem ,tak, by golonki były przykryte. Ostawiamy
na noc
3/ Następnego
dnia golonki gotujemy do miękkości na małym ogniu, po około godzinie dodajemy
warzywa gotujemy jeszcze 30 minut.
4/ Garnek ceramiczny wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni.pieczemy do miękkości i chrupiącej skórki
5/ Ziemniaki obieramy,następnie gotujemy je na pół twardo w osolonej wodzie.Na gorącej patelni wysmarowanej olejem wkładamy pokrojone ziemniaki na ćwiartki, posypujemy rozmarynem i papryką słodką.
1 komentarz:
Mam pytanie: czy te golonki na drugi dzień wyciągamy z marynaty i gotujemy w wodzie, czy gotujemy w tej marynacie/piwie?
Prześlij komentarz