Schab wędzony w zimnym dymie
Przygotowanie domowych wyrobów naturalnych to tradycja rodzinna.
Kilka lat temu byliśmy zachwyceni produktami w sklepach, które nie wiele miały wspólnego z produktami naturalnymi.
Od kilku lat w moim domu rodzinnym przygotowuję domowe wędliny, piekę chleb, robię przetwory i nalewki.
Kilka dni temu zrobiłam schab wędzony w zimnym dymie, który jest naturalny, zdrowy, świeży.
Do przygotowania wykorzystałam produkty najwyższej jakości jednym z nich były przyprawy firmy Vegeta z linii Natur.
Składniki
Wykonanie
Składniki
- 3 kg schabu
- 40 g peklosoli wersja mniej słona.
- 1 łyżeczka przyprawy vegeta natur pikantna z chili
- 1 kostka rosół drobiowy Natur Vegeta
- 1 łyżeczka grubo mielonego kolorowego pieprzu
W miseczce
widelcem rozgnieć kostkę rosołową drobiową i dodać pozostałe przyprawy
dokładnie wymieszać
Mięso
natrzeć mieszanką przypraw, włożyć do kamiennego garnka, odstawić w chłodne
miejsce na 8-10dni. W tym czasie przekładny mięso 3-5 razy, odwracając na
wszystkie strony.
Mięso osuszamy
około 3 godziny na kratce.
Schab wkładamy
w siatkę wędzarniczą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz