Schab wędzony w zimnym dymie

Przygotowanie domowych wyrobów naturalnych to tradycja rodzinna.
Kilka lat temu byliśmy zachwyceni produktami w sklepach, które nie wiele miały wspólnego z  produktami naturalnymi.
Od kilku lat w moim domu rodzinnym przygotowuję domowe wędliny, piekę chleb, robię przetwory i nalewki.
  Kilka dni temu  zrobiłam schab wędzony w zimnym dymie, który jest naturalny, zdrowy, świeży.
Do przygotowania wykorzystałam produkty najwyższej jakości jednym z nich były przyprawy firmy Vegeta z linii Natur.

Składniki
Wykonanie
W miseczce widelcem rozgnieć kostkę rosołową drobiową i dodać pozostałe przyprawy dokładnie wymieszać
Mięso natrzeć mieszanką przypraw, włożyć do kamiennego garnka, odstawić w chłodne miejsce na 8-10dni. W tym czasie przekładny mięso 3-5 razy, odwracając na wszystkie strony.
Schab wyjmujemy, oplujemy ciepłą wodą
Mięso osuszamy około 3 godziny na kratce.
Schab wkładamy w siatkę wędzarniczą
Mięso wędzimy zimnym dymem po 2 godziny przed tydzień temp około 25-30 stopni.

Brak komentarzy: