Domowy naturalny jogurt do sałatek
Kto z Was robił domowy jogurt naturalny be konserwantów ?
Jest to mój debiut robienia domowego jogurtu naturalnego i na stale zagości na mim stole.
Na bazie domowego jogurtu naturalnego z dodatkiem przyprawy Vegeta natur do sałatek i dipów zrobiłam pyszny domowy dip do sałatek, warzyw grillowanych.
Domowy jogurt naturalny możemy przechowywać 7 dni w lodówce.
Składniki
Wykonanie
1. Do słoika wsypujemy saszetkę bakterii do jogurtu, wlewamy mleka i dokładnie mieszamy,
2.Do komory przetwarzającej wylewamy gorącą wodę do maksymalnego jej poziomu.
3. W komorze umieszczamy uchwyt ze słoikiem i nakrywamy wieczkiem.
4. nakrywamy pokrywą pojemnik do jogurtownicę.
5. Jogurtownicę zostawiamy w temperaturze pokojowej 10-12 godzin.
6. Wyjmujemy pojemnik z jogurtem i wkładamy do lodówki na około 5 godzin
7. Do miseczki wkładamy kilka łyżek jogurtu, dodajemy natur do sałatek i dipów, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jest to mój debiut robienia domowego jogurtu naturalnego i na stale zagości na mim stole.
Domowy jogurt naturalny możemy przechowywać 7 dni w lodówce.
Składniki
- 900ml mleka 3,2 %
- 1 saszetka bakterii do jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy do sałatek
- sok z cytryny do smaku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
1. Do słoika wsypujemy saszetkę bakterii do jogurtu, wlewamy mleka i dokładnie mieszamy,
4. nakrywamy pokrywą pojemnik do jogurtownicę.
7. Do miseczki wkładamy kilka łyżek jogurtu, dodajemy natur do sałatek i dipów, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz