Domowy naturalny jogurt do sałatek

 Kto z Was robił domowy jogurt naturalny be konserwantów ?


Jest to mój debiut robienia domowego jogurtu naturalnego i na stale zagości na mim stole.
Na bazie domowego jogurtu naturalnego z dodatkiem przyprawy Vegeta natur do sałatek i dipów zrobiłam pyszny domowy  dip do sałatek, warzyw grillowanych.
Domowy jogurt naturalny możemy przechowywać 7 dni w lodówce.
Składniki 
  • 900ml mleka 3,2 %
  • 1 saszetka bakterii do jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do sałatek 
  • sok z cytryny do smaku 
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
1. Do słoika  wsypujemy saszetkę bakterii do jogurtu, wlewamy mleka i dokładnie mieszamy,
2.Do komory przetwarzającej wylewamy gorącą wodę do maksymalnego jej poziomu.
3. W komorze umieszczamy uchwyt ze słoikiem i nakrywamy wieczkiem.
4. nakrywamy pokrywą pojemnik do jogurtownicę.
5. Jogurtownicę zostawiamy w temperaturze pokojowej 10-12 godzin.
6. Wyjmujemy pojemnik z jogurtem i wkładamy do lodówki na około 5 godzin
7. Do miseczki wkładamy kilka łyżek jogurtu, dodajemy natur do sałatek i dipów, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Brak komentarzy: