Domowa szynka wędzona
Z góry uprzedzę pytania, jak zrobić jak nie mam wędzarni? Otóż to nic trudnego możemy wędzarnię zrobić domowym sposobem w beczce lub wymurować, w garze w domu lub kupić elektryczną. Kolejny eksperyment z nowymi przyprawami Vegeta Natur
- 2x1,5 kg mięsa kuleczki
- 150g peklosoli (ilość peklosoli wyliczamy wg Tabeli dziadka
- 5 szt ząbków czosnku
- kilka liści laurowych
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
- Kilka ziaren pieprzu kolorowego
- 3 litry wody
Łopatkę dokładnie myjemy, odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Do pojemnika wlewamy wodę dodajemy peklosól mieszamy do rozpuszczenia. Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, pieprz kolorowy, gotujemy około 10 minut. Przestudzony wywar z przyprawami przecedzamy przez gazę. Solankę łączymy z wywarem z przypraw. Za pomocą strzykawki z igłą nastrzykujemy solanką szynkę w kilku miejscach. Wkładamy do pojemnika z solanką i wstawiamy do lodówki na 4-5 dni.
- Wyjmujemy mięso wkładamy do siatki wędzarniczej i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu na kilka godzin. Szynki wkładamy do wędzarni, włączamy wentylator na około 2-3 godziny. Włączamy wędzarnie ustawiamy wędzarnie na 40 stopni bez dymu na około 1 godzinkę. Podnosimy temperaturę do 55 stopni około 4 godziny do uzyskania ładnego koloru.
ParzenieDo garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy ziele angielskie, liście laurowe pieprz czarny, czosnek i przyprawę do zupy gotujemy do osiągnięcia temperatury 90 stopni, Wkładamy szynki uważając by temperatura nie przekroczyła 80 stopni i parzymy około 2 godziny. Szynka powinna mieć w środku około 68 stopni. Wyjmujemy studzimy
1 komentarz:
Dzień dobry :) Czyli zgodnie z przepisem do 3 kg mięsa należy wstrzyknąć 300ml solanki?
Prześlij komentarz