Domowa szynka wędzona

Kochani często zadajcie pytanie, Sama robić wszystkie domowe wędliny?
Tak w domu mam 3 wędzarnie, dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na  domową wieprzową szynkę wędzoną. Dzięki moim radom każdy z Was zrobi w domu szynkę wędzoną.
 
 Z góry uprzedzę pytania, jak zrobić jak nie mam wędzarni? Otóż to nic trudnego  możemy wędzarnię zrobić domowym sposobem w beczce lub wymurować, w garze w domu lub kupić elektryczną. Kolejny eksperyment z nowymi przyprawami Vegeta Natur

Składniki 
  • 2 szt kulki z szynki wieprzowej  około 3kg 
Solanka 
  • Parzenie 
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego 
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki jałowca
  • kilka liści laurowych. 
     
          • Wykonanie 

            Przygotowanie solanki
            1.Do garnka z 1,5 litrami wody dodajemy peklosól i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
            2.W drugim garnku 250ml wody z przyprawami gotujemy około 5 minut od zagotowania
            .
          • 3. Przestudzony, wywar dodajemy do solanki.

          • 4. Po dokładnym wymieszamy solanki, nastrzykujemy mięso w ilości około 10% w stosunku do jego masy.Następnie szynki wkładamy do naczynia, zalewamy solanką wkładamy do lodówki  na 4-5 dniu.
            Przygotowanie do wędzenia.
            5. Po peklowaniu wyjmujemy mięso z solanki władamy do siatki wędzarniczej. Szynki wieszamy w chłodnym miejscu najlepiej na cała noc lub 10 godzin w celu ocieknięcia.
            Wędzenie
            6.Szynki osuszamy w wędzarni w temperaturze 40 stopni C około 2 godziny, aż powierzchnia będzie sucha.
            Podnosimy temperaturę do 55 stopni C z włączonym generatorem dymu, wędzimy około 3-3,5godziny do uzyskania jasnozłotej barwy.
            Parzenie
            7.W garnku zagotowujemy wodę z przyprawami do temperatury 90 stopni. Wkładamy szynki zmniejszamy palnik gazu do minimum około 80stopni. C Wkładamy szynki, parzymy do osiągnięcia w środku mięśnia około 68-72 stopnie. Szynki wyjmujemy z parzenia wkładamy do garna z zimną wodą zostawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy  wieszamy do ocieknięcia.

        Brak komentarzy: