Domowa szynka wędzona

Kochani często zadajcie pytanie, Sama robić wszystkie domowe wędliny?
Tak w domu mam 3 wędzarnie, dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na  domową wieprzową szynkę wędzoną. Dzięki moim radom każdy z Was zrobi w domu szynkę wędzoną.
 
 Z góry uprzedzę pytania, jak zrobić jak nie mam wędzarni? Otóż to nic trudnego  możemy wędzarnię zrobić domowym sposobem w beczce lub wymurować, w garze w domu lub kupić elektryczną. Kolejny eksperyment z nowymi przyprawami Vegeta Natur
składniki   
  • 2x1,5 kg mięsa kuleczki
Peklowanie  
  • 150g peklosoli (ilość peklosoli wyliczamy wg Tabeli dziadka
  • 5 szt ząbków czosnku
  • kilka liści  laurowych
  • 1/4 łyżeczki  ziela angielskiego  
  • Kilka ziaren pieprzu kolorowego  
  • 3 litry wody
Wykonanie
 Łopatkę dokładnie myjemy, odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Do pojemnika  wlewamy wodę dodajemy peklosól mieszamy do rozpuszczenia. Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, pieprz kolorowy, gotujemy około 10 minut. Przestudzony wywar z przyprawami przecedzamy przez gazę. Solankę łączymy z wywarem z przypraw. Za pomocą strzykawki z igłą nastrzykujemy solanką szynkę w kilku miejscach. Wkładamy do pojemnika z solanką i wstawiamy do lodówki na 4-5 dni.
    • Wyjmujemy mięso wkładamy do siatki wędzarniczej i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu na kilka godzin. Szynki wkładamy do wędzarni, włączamy wentylator na około 2-3 godziny. Włączamy wędzarnie ustawiamy wędzarnie na 40 stopni bez dymu na około 1 godzinkę. Podnosimy temperaturę do 55 stopni około 4 godziny do uzyskania  ładnego koloru.

    • Parzenie
      Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy ziele angielskie, liście laurowe pieprz czarny, czosnek i przyprawę do zupy gotujemy do osiągnięcia temperatury 90 stopni, Wkładamy szynki uważając by temperatura nie przekroczyła 80 stopni i parzymy około 2 godziny. Szynka powinna mieć w środku około 68 stopni.  Wyjmujemy studzimy 


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Dzień dobry :) Czyli zgodnie z przepisem do 3 kg mięsa należy wstrzyknąć 300ml solanki?