Babka pomarańczowa
Święta wielkanocne zawsze kojarzą się z pyszną babką piaskową, która jest ozdobą wielkanocnego stołu. Babka jest królową wśród ciast, jakie przygotowujemy na święta. Przepis na babkę pomarańczową, pochodzi od mojej Mamy.
Babka pomarańczowa jest to połączenie baby piaskowej z pomarańczową. Baba pomarańczowa wyszła bardzo aromatyczna, delikatna, rozpływająca się w ustach.
Dekoracje robimy według uznania, jedną ozdobiłam cukrem pudrem i jadanymi bratkami, za drugą lukrem cytrynowym.
Wykonanie
Dekoracje robimy według uznania, jedną ozdobiłam cukrem pudrem i jadanymi bratkami, za drugą lukrem cytrynowym.
Babka pomarańczowa
- ·
20 dag masła
- ·
4 jaja
- ·
20 dag cukru
- ·
1 i 1/2
szklanki mąki pszennej
- ·
1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej
- ·
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
- ·
sok i skórka
otarta z pomarańczy
- ·
Aromat
pomarańczowy
- ·
Skórka z
pomarańczy
Lukier
· 45 g białek
· 150 g cukru pudru
· 15m soku z cytryny
Masło
ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy kolejno żółtka, skórkę z pomarańczy ,
aromat pomarańczowy. Do masy dodajemy
mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i na koniec ubitą na sztywno pianę z białek,
łączymy
Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę. Wyciskamy i sok z pomarańczy, dodajemy
do ciasta i mieszamy. Ciasto przelewamy j do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy.
Pieczemy około
50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Lukier.
Do miski wlewamy białka,
dodajemy cukier puder. Ucieramy na wolnych obrotach około 1 minut pod koniec
ucierania dodajemy sok z cytryny. Mieszamy
Babkę lukrujemy robimy dekoracje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz