Mazurek pomarańczowy.
Znakomita propozycja dla wielbicielki ciast kruchych i mazurków.
Mazurek pomarańczowy
Składniki
· 200g masła
· 125 g cukru pudru
· 400 g mąki krupczatki
· 1 aromat waniliowy
· 2 żółta
· 1 jajko
Konfitura pomarańczowa
· 4 pomarańcze
· skórka z pomarańczy
· 2 łyżki cukru
· 2 łyżki żelatyny
· Jadalne bratki
· Suszone plastry pomarańczy
Wykonanie
1.Masło z
cukrem pudrem ucieramy na jednolitą puszystą masę, dodajemy po żółtka , jajko i
armat waniliowy, Pod koniec dodajemy
mąkę.
2.Ciasto
schładzamy w lodówce 12 godzin. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na
grubość 5mm następnie wycinamy dowolne kształt mazurka
3. Mazurek
pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 12 minut
4. Umyte
pomarańcze obieramy ze skórki i dzielmy na cząstki
5. Do komory
wyciskarki Hurom HAI wkładamy kawałki owoców
następnie wyciskamy sok z pomarańczy.
6. Sok
wlewamy do garnka, dodajemy cukier, skórkę z pomarańczy zagotowujemy.. Zeatynę zalać sokiem z
pomarańczy. Konfiturę pomarańczową gotować na małym ogniu
do czasu aż masa będzie szklista zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia dodajemy
napęczniają żelatynę mieszamy do rozpuszczenia. Na upieczony zimny spód mazurka
wykładamy przestudzoną konfiturę z pomarańczy robimy dekoracje według uznania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz