Mazurek pomarańczowy.

Znakomita propozycja dla wielbicielki ciast kruchych i mazurków.

Mazurek pomarańczowy
Składniki
·       200g masła
·       125 g cukru pudru
·       400 g mąki krupczatki
·       1 aromat waniliowy
·       2 żółta
·       1 jajko

Konfitura pomarańczowa
·       4 pomarańcze
·       skórka z pomarańczy
·       2 łyżki cukru
·       2 łyżki żelatyny
·       Jadalne bratki
·       Suszone plastry pomarańczy



Wykonanie
1.Masło z cukrem pudrem ucieramy na jednolitą puszystą masę, dodajemy po żółtka , jajko i armat waniliowy,  Pod koniec dodajemy mąkę.
2.Ciasto schładzamy w lodówce 12 godzin. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm następnie wycinamy dowolne kształt mazurka
3. Mazurek pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 12 minut
4. Umyte pomarańcze obieramy ze skórki i dzielmy na cząstki
5. Do komory wyciskarki Hurom HAI wkładamy kawałki owoców  następnie wyciskamy sok z pomarańczy.
6. Sok wlewamy do garnka, dodajemy cukier, skórkę z pomarańczy zagotowujemy.. Zeatynę zalać sokiem z pomarańczy. Konfiturę pomarańczową gotować na małym ogniu do czasu aż masa będzie szklista zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia dodajemy napęczniają żelatynę mieszamy do rozpuszczenia. Na upieczony zimny spód mazurka wykładamy przestudzoną konfiturę z pomarańczy robimy dekoracje według uznania


Brak komentarzy: