Żeberka na młodej kapuście
W sobotę na targu kupiłam młodą kapustkę, żeberka i tak w niedzielę wyczarowałam dla rodziny żeberka na młodej kapuście, które podałam z młodymi ziemniakami. Rodzina była zachwycona, danie było pyszne.
Żeberka na
młodej kapuście
Składniki
·
1kg żeberek
· młoda kapusta
·
2 cebule
·
2 marchewki
·
1 kostka rosołowa warzywna
·
olej
·
Sól, pieprz do smaku
·
rozmaryn
·
czosnek
·
ziele angielskie
·
liście laurowe
Wykonanie
Żeberka kroimy na porcje, oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanym
oleju do miękkości. Dodajemy świeży
rozmaryn, liście laurowe i ziele angielskie. Po koniec dodajemy pokrojoną
cebulę z posiekanym czosnkiem .Doprawiamy solą i pieprzem,
Kapustę szatkujemy i przekładamy do
garnka. Marchewkę obieramy, ścieramy na
tarce i dodajemy do kapusty. Dusimy do czasu aż kapusta zmięknie, Po
koniec duszenia dodajemy żeberka z cebulą, kostkę warzywną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz