Żeberka na młodej kapuście

W sobotę na targu kupiłam młodą kapustkę, żeberka i tak w niedzielę wyczarowałam dla rodziny żeberka na młodej kapuście, które podałam z młodymi ziemniakami. Rodzina była zachwycona, danie było pyszne. 
Żeberka na młodej kapuście
Składniki 
·        1kg żeberek
·        młoda  kapusta
·        2 cebule
·        2 marchewki
·        1 kostka rosołowa warzywna
·        olej
·        Sól, pieprz do smaku
·        rozmaryn
·        czosnek
·        ziele angielskie
·        liście laurowe

Wykonanie
Żeberka kroimy na porcje, oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanym oleju  do miękkości. Dodajemy świeży rozmaryn, liście laurowe i ziele angielskie. Po koniec dodajemy pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem .Doprawiamy solą i pieprzem,

Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka. Marchewkę obieramy, ścieramy na  tarce i dodajemy do kapusty. Dusimy do czasu aż kapusta zmięknie, Po koniec duszenia dodajemy żeberka z cebulą, kostkę warzywną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy: