Kurczak pieczony w piekarniku

Od kilku dni w mojej kuchni pojawił się nowy piekarnik. Robię w nim wszystko, najbardziej spodobała mi się funkcja pary.
Przygotowałam dla moich bliskich kurczaka z piekarnika, który wyszedł bardzo soczysty, skóra chrupiąca :) 
Kurczak pieczony w ziołowej marynacie w piekarniku
  • duży kurczak o wadze około 2 kg,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1lyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 3 posiekane ząbki czosnku,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • czubata łyżeczka słodkiej papryki,
  • płaska łyżeczka ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz.
Wykonanie
1.    Do miseczki wsypujemy suche przyprawy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy olej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszyamy.
2.    Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
3.    Całego kurczaka nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na 203 godziny
4.    W naczyniu żaroodpornym układamy kurczaka, smarujemy pozostałą marynatą.

5.    Do nagrzanego piekarnika 190 stopni wstawiamy kurczaka i pieczemy około 120minut


Brak komentarzy: