Kurczak pieczony w piekarniku
Od kilku dni w mojej kuchni pojawił się nowy piekarnik. Robię w nim wszystko, najbardziej spodobała mi się funkcja pary.
Przygotowałam dla moich bliskich kurczaka z piekarnika, który wyszedł bardzo soczysty, skóra chrupiąca :)
Kurczak pieczony w ziołowej
marynacie w piekarniku
- duży
kurczak o wadze około 2 kg,
- 1/4
szklanki oleju,
- 1lyżeczka
suszonego tymianku
- 1 łyżka
suszonego majeranku
- 3
posiekane ząbki czosnku,
- łyżeczka
suszonego oregano,
- czubata
łyżeczka słodkiej papryki,
- płaska
łyżeczka ostrej papryki,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie
1. Do miseczki wsypujemy
suche przyprawy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy olej,
doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszyamy.
2. Kurczaka myjemy,
osuszamy papierowym ręcznikiem.
3. Całego kurczaka
nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na 203 godziny
4. W naczyniu
żaroodpornym układamy kurczaka, smarujemy pozostałą marynatą.
5. Do nagrzanego
piekarnika 190 stopni wstawiamy kurczaka i pieczemy około 120minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz