Wątróbka z cebulką i jabłkami


Będąc w sklepie kupiłam wątróbkę, którą przygotowałam z jabłkami.
Muszę przyznać, ze to był świetny pomysł. Wątróbka z cebulką i jabłkami, to niego w gębie :) 

Składniki 
  • 400 g wątróbki wieprzowej
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • Mąka
  • Olej
  • Sól, pieprz do smaku.
  • mód

Wykonanie
1.Wątróbkę wieprzową myjemy, osuszamy następnie kroimy na mniejsze kawałki.
2. Cebulę obieramy i krójmy w pióra
3. Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiarki
4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy piórka cebuli do lekkiego zeszklenia
5. Na patelnie wylewamy łyżkę miodu, wkładamy jabłka i karmelizujemy.
6. Mięso oprószamy mąką.
7. Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy wątróbkę, aż się zarumieni około 5-6 minut. Następnie dodajemy cebulę i jabłka i dusimy jeszcze około 4-6 minut pod przykryciem.. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem



Brak komentarzy: