Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim


Zawsze staram się mieć w lodówce ciasto francuskie na wypadek niespodziewanych gości. 
Przygotowanie polędwiczek w cieście francuskim zajmuje nam  kilkanaście minut, a zachwyt gości 100%


  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżka oliwy
  • 1
  • 5 cienkich plasterków (60 g) szynki parmeńskiej
  • Ciasto francuskie
  • żółtko do posmarowania ciasta
  • Sol, pieprz do smaku
  • Świeży tymianek





Wykonanie  
1.     Oczyścić polędwiczkę z białej błony, opłukać i dokładnie osuszyć.

2.     Posypać solą i pieprzem do smaku. Polędwiczkę wysmarować oliwą.
3.     Rozgrzać patelnię i położyć polędwiczkę, zrumienić z każdej strony.

4.     Na środku ciasta francuskiego położyć polędwiczkę i ciasno zwinąć w roladę. Posmarować żółtkiem. Polędwiczkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

5.     Piekarnik nagrzać do 200 stopni C wstawić blaszkę z polędwiczką. Piec około 25 minut.



Brak komentarzy: