Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
Zawsze staram się mieć w lodówce ciasto francuskie na wypadek niespodziewanych gości.
Przygotowanie polędwiczek w cieście francuskim zajmuje nam kilkanaście minut, a zachwyt gości 100%- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 łyżka oliwy
- 1
- 5 cienkich plasterków (60 g)
szynki parmeńskiej
- Ciasto francuskie
- żółtko do posmarowania ciasta
- Sol, pieprz do smaku
- Świeży tymianek
Wykonanie
1. Oczyścić polędwiczkę z
białej błony, opłukać i dokładnie osuszyć.
2. Posypać solą i
pieprzem do smaku. Polędwiczkę wysmarować oliwą.
3. Rozgrzać patelnię i
położyć polędwiczkę, zrumienić z każdej strony.
4. Na środku ciasta
francuskiego położyć polędwiczkę i ciasno zwinąć w roladę. Posmarować żółtkiem.
Polędwiczkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Piekarnik nagrzać do
200 stopni C wstawić blaszkę z polędwiczką. Piec około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz