Sernik na zimno
Uff gorąco piec się nie chce, dziś polecam pyszny sernik na zimno w trochę innym wydaniu.
- 150 g mąki bezglutenowej
- 150 g mąki jaglanej
- 75 zmielonych migdałów
- szczypta soli
- 75 g cukru pudru
- 190 g zimnego masła
- 1 jajko
Masa Serowa
- 1 kg Twarogu
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki mleka
- 150 g śmietanki 30%
- 1 op. cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- Owoce letnie.
Dwa rodzaje mąki przesiać, dodać migdały, jajko,
masło, sól i wanilię i zmiksować w robocie. Ciasto przełożyć do miski, owinąć
folią spożywczą i schować do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części najlepiej
ważyć ciasto. Pierwszą część
rozwałkować na papierze do pieczenia{ łatwiej można
przenieść na blachę} Ostrym nożem wyciąć serce w środku wyciąć drugie. Tak samo
postępujemy z dwoma pozostałymi częściami.
Przed samym
pieczeniem ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temp 200stopni termoobieg. Blachę władamy do
piekarnika i zmniejszamy temp do 180 stopni pieczemy około 15 minut do
zarumienienia. Ciasto wystudzić.
Masa serowa.
Mleko podgrzewamy, następnie wsypujemy żelatynę,
rozpuszczamy.
Do miski wkładamy ser śmietankę, cukier puder i
mieszamy. Przestudzoną żelatynę dodajemy do masy serowej i mieszamy na
jednolitą masę. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
Na paterę kładziemy pierwszy blat ciasta. Rękawem
cukierniczym wyciskamy rozetki. Przykrywamy drugim i postępujemy podobnie.
Wierzch ciasta dekorujemy owocami letnimi wstawiamy do lodówki.
1 komentarz:
Świetna propozycja na sernik. Do tego przepięknie udekorowany!
Prześlij komentarz