Sernik na zimno


Uff gorąco piec się nie chce, dziś polecam pyszny sernik na zimno w trochę innym wydaniu.

Sernik na zimno

  • 150 g mąki bezglutenowej
  • 150 g mąki jaglanej
  • 75 zmielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 75 g cukru pudru
  • 190 g zimnego masła
  • 1 jajko

Masa Serowa
  • 1 kg Twarogu 
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 g śmietanki 30%
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • Owoce letnie.
 Wykonanie 

Dwa rodzaje mąki przesiać, dodać migdały, jajko, masło, sól i wanilię i zmiksować w robocie. Ciasto przełożyć do miski, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części najlepiej ważyć ciasto. Pierwszą część

rozwałkować na papierze do pieczenia{ łatwiej można przenieść na blachę} Ostrym nożem wyciąć serce w środku wyciąć drugie. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi częściami.
 Przed samym pieczeniem ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Piekarnik nagrzewamy do  temp 200stopni termoobieg. Blachę władamy do piekarnika i zmniejszamy temp do 180 stopni pieczemy około 15 minut do zarumienienia. Ciasto wystudzić.

Masa serowa.
Mleko podgrzewamy, następnie wsypujemy żelatynę, rozpuszczamy.
Do miski wkładamy ser śmietankę, cukier puder i mieszamy. Przestudzoną żelatynę dodajemy do masy serowej i mieszamy na jednolitą masę. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
Na paterę kładziemy pierwszy blat ciasta. Rękawem cukierniczym wyciskamy rozetki. Przykrywamy drugim i postępujemy podobnie. Wierzch ciasta dekorujemy owocami letnimi wstawiamy do lodówki.



1 komentarz:

Justyna pisze...

Świetna propozycja na sernik. Do tego przepięknie udekorowany!