Karkówka ze słoika
Powoli przychodzi pora na bardziej treściowe śniadania. Dziś przygotowałam karkówkę ze słoika, jako wędlinę na kanapkę:)
Karkówka wyszła pyszna z dużą ilością galaretki
Karkówka ze słoika
Składniki
- · 1kg karkówki
- · 1 łyżka soli
- · 1 łyżeczka pieprzu
- · 1 łyżeczka wędzonej papryki
- · Ziele angielskie
- · Liście laurowe
- · 3 ząbki czosnku
- · 1 łyżka suchej
żelatyny
Wykonie
Mięso z karkówki kroimy na mniejsze kawałki, następnie
doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, liśćmi laurowymi i zielem
angielskim. Mięso dokładnie mieszamy i
wkładamy na noc do lodówki. Do mięsa dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
Karkówkę władamy ciasno do słoików, zakręcamy zakrętki.
Na dno garnka władamy ściereczkę, Słoiki i władamy do płaskiego garnka,
nalewamy zimnej wody do ¾ wysokości słoików. Przykrywamy pokrywką i gotujemy
około trzech godzin na wolnym ogniu w zależności od wielkości słoików . Wyjmujemy słoiki z garnka pozostawiamy do
ostygnięcia. Zimne słoiki wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz