Karkówka ze słoika

Powoli przychodzi pora na bardziej treściowe śniadania. Dziś przygotowałam karkówkę ze słoika, jako wędlinę na kanapkę:)
Karkówka wyszła pyszna z dużą ilością galaretki
Karkówka ze słoika
Składniki
  • ·       1kg karkówki
  • ·       1 łyżka soli
  • ·       1 łyżeczka pieprzu
  • ·       1 łyżeczka  wędzonej papryki
  • ·       Ziele angielskie
  • ·       Liście laurowe
  • ·       3 ząbki czosnku
  • ·       1 łyżka suchej żelatyny

Wykonie
Mięso z karkówki kroimy na mniejsze kawałki, następnie doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Mięso dokładnie mieszamy  i wkładamy na noc do lodówki. Do mięsa dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Karkówkę władamy ciasno do słoików, zakręcamy zakrętki.
Na  dno garnka władamy ściereczkę,  Słoiki i władamy do płaskiego garnka, nalewamy zimnej wody do ¾ wysokości słoików. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około trzech godzin na wolnym  ogniu  w zależności od wielkości słoików .  Wyjmujemy słoiki z garnka pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne słoiki wstawiamy do lodówki.

Brak komentarzy: