Chleb na zakwasie żytnio-orkiszowy

Dziś obchodzimy światowy dzień chleba, nie mogło być inaczej i pojawił się na blogu przepis na chleba na zakwasie żytnio-orkiszowy.

Zapach świeżo upieczonego chleba unosi się w całym domu. Najlepszy cieplutki ze świeżym masełkiem. Chleb jest wyjątkowy smakuje obłędnie :)

Składniki
Zakwaszenie
·        400g mąki żytniej pełnoziarnistej
·         
·        200g mąki orkiszowej 
·        750ml wody
·        300ml zakwasu żytniego
Ciasto właściwe
·        300g mąki żytniej pełnoziarnistej
·        200g mąki orkiszowej
·        1 szkl ziaren słonecznika
·        1 1/2 łyżki soli
·        2 łyżki miodu
·        około350ml wody

Wykonanie
Ciasto zakwaszone
Do misy robota wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, dodajemy aktywny zakwas i letnią wodę mieszamy łyżką do połączenia się składników, przykrywany ściereczką pozostawiamy na noc do wyrośnięcia.

Ciasto właściwe
Rano do ciasta właściwego dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy całość mikserem, by otrzymać lekko klejące ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, żeby rosło około 2-3 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrabiamy je krótko i przekładamy do dużej foremki keksowej, posypujemy ziarnami słonecznika wysmarowanej oliwą lub olejem i wysypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i stawiamy na 2 godziny

Pieczenie.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220-230 °C. Wyrośnięte chleby wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Następnie przykrywamy papierem do wypieków i zmniejszamy temperaturę do 180°C. Pieczemy jeszcze przez 45-60 minut w zależności od wielkości foremki. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut i wyjmij chleb z formy. Pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.

Brak komentarzy: